intel_obrada_signala_opticki_kabl_elektronika_automatika.jpgJustin R. Rattner (tehnološki direktor, viši saradnik, direktor Intel laboratorija) je pokušao da objasni šta korisnici mogu očekivati od televizije i kako će izgledati gledanje televizije 2015. godine. On je naveo podatak da se očekuje 15 milijardi uređaja koji će biti u mogućnosti da emituju stotine milijardi sati televizijskog programa. Stoga je potrebno još više sofisticiranijih načina za organizovanje sadržaja i pružanje usluga na zahtev. Intel laboratorije rade na unapređenju tehnologije kako bi izašla potrebama korisnika u susret.

  Rattner je pokazao kakvu će korist jednog dana imati korisnici od “Light Peak” tehnologije dok rade na svom računaru, povezujući jedan kabl sa četiri široka RAID podsistema, zasnovana na SSD disku, i jednim velikim ekranom. Koristeći se tankim optičkim kablom, informacije se uvećanim protokom mogu prenositi između računara, uređaja za skladištenje i daljinskih perifernih adaptera. Postojeći električni kablovi i tehnologija koja se koristi u njihovoj izradi dosežu krajnje granice u praktičnoj primeni, kao i ograničenja u pogledu brzine i dužine.
   Razvijena od strane kompanije Intel pod radnim nazivom “Light Peak”, ova tehnologija optičkih kablova velike brzine omogućiće međusobno povezivanje mainstream elektronskih uređaja i dovesto do poboljšanja performansi. Kompanija Intel sarađuje sa proizvođačima optike kako bi kopmonente potrebne za “Light Peak” bile spremne do 2010. godine. Namera kompanije je da kroz saradnju sa partnerima na najbolji način odredi put kojim će se ova nova tehnologija pozicionirati i postati dostupna u računarima, ručnim uređajima, uređajima široke potrošnje. “Light Peak” će omogućiti:
  • Povećani protok: omogućavajući vam prenos od 10GB/s, bićete u prilici da prebacite podatke sa diska u roku od 30 sekundi. U toku naredne decenije, očekuje se da se skala popne na 100GB/s.
  • Optička tehnologija za mainstream korisnike: omogućava upotrebu manjih konektora, duže, tanje i fleksibilnije bakrene kablove u odnosu na ove koji su danas u primeni. Na primer, osoba se može uključiti u prenos nekog događaja koristeći ekran visoke rezolucije na mobilnom uređaju, a zatim se povezati sa televizijskim uređajem i pratiti prenos na velikom ekranu.
  • Mogućnost da povežete bilo koji uređaj preko jednog kabla: povežite periferne uređaje, razne ekrane, i više paralelnih protokola preko jednog kabla.

intel_obrada_signala_opticki_kabl_elektronika2_automatika.jpg 

  Personalizovana televizija – Buduće tehnologije će postajati sve više lične, tvrdi Ratner. On je pokazao da tehnologije iz kompanije Intel Labs imaju sposobnost da pruzmaju informacije sa mobilnih internet uređaja korisnika, kao što su kalendari podataka ili poruke sa društvenih mreža, i automatski preusmeravaju na najbliži TV prijemnik, kroz listu prioritetnih programa i ponude koja je zasnovana na interesima gledalaca.

Interaktivna televizija – U Intel laboratorijama eksperimentisalo se sa tehnologijama poput LED diode, osvetljenja koje se koristi u uređajima široke potrošnje, kao i načina za komunikaciju između netbuka i televizora. Ukoliko se pokaže potreba za učešćem publike, poput glasanja za omiljenog pevača, svako od njih moći će da pristupi sa svog netbuk računara i glasa direktno ili dobije dodatne informacije o svom favoritu.

Izvor: PC Press

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.