simulator kuka roboti dlr obuka pilota automatika.rsKUKA Robotics i DLR (German Aerospace Center) razvili su prvi simulator za pilote koji se sastoji iz kabine u kojoj se nalazi pilot na obuci, a ona se nalazi na industrijskom robotu. Za razvoj su najzaslužnija dva inženjera iz DLR-a i partneri Grenzebach Maschinenbau i KUKA Robotics, čijom saradnjom je nastao ovaj projekat. Ovaj projekat je dobio i nagradu ”euRobotics Technology Transfer Award” koja se dodeljuje za projekte koji imaju komercijalnu i istraživačku stranu.
 Ovaj sistem koriste studenti letenja koji imaju odličan osećaj i pravi trening upravljanja avionom, helihopterom pa i automobilom. Prednost ovih sistema je rad u realnom vremenu i mogućnost da sami kreirate putanje a ne kao ranije da letite po već definisanim putanjama. Ukoliko vozite avion, helihopter ili automobil unutrašnjosdt kapsule se prilagođava određenom vozilu.
 Simulacija leta avionom Diamond DA42 u potpunosti predstavlja let ovim avionom i daje nam mogućnost da više puta ponovimo kritične situacije. Pilot ima osećaj da je i kokpitu aviona i uopšte nema osećaj da je kapusla na robotskoj ruci. Robotska ruka ima 6 osa i omogućuje i izvođenje okrenutih letova. Svi znamo da bi ovakva obuka na avionima bila i suviše rizična i skupa, i pored toga mana ovog sistema je njegova cena koja se kreće od 7 do 25 miliona evra.
 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.