Zadnjih deset godina Japanska Svemirska Agencija, JAXA, veoma predano radi na razvoju tehnologija za bežični prenos električne energije, koje bi bile primenjene u projektu Space Solar Power Systems. Zadatak projekta SSPS je da omogući prenos solarne energije iz svemira na zemlju.

 Kompanija Mitsubishi je već testirala ovu tehnologiju ali na površini Zemlje. Dobijeni rezultati su bili veoma obećavajući tako da se očekuje nastavak razvoja i testiranje iz svemira. Iz komapanije kažu da će testirana tehnologija biti osnova za razvoj SSPS projekta. Predviđeno je da se energija prikupljena na solarnim panelima koji bi se nalazili na udaljenosti od 36 hiljade kilometara od Zemlje, u njenoj orbiti, transportuje laserskim putem do prijemnika na površinu naše planete.

 Inženjeri kompanije Mitsubishi su uspeli da prenesu 10KW energije na udaljenost od 500m. Što je veoma mala razdaljina kada se pogleda gde je planirano da se ova tehnologija koristi, ali iz kompanije uveravaju da će doći do rešenja u narednih deset godina.

 Ova tehnologija već sada može naći primenu, energija od 10KW je sasvim dovoljna da se napajaju kuhinjski aparati u domaćinstvu pa i za osvetljenje. A postoji nada da će ova tehnologija konačno zameniti kablove i dodatno olakšati snabdevanje električnom energijom u nerazvijenim i nepristupačnim mestima, a samim ti učiniti energiju jeftinijom i sačuvati životnu sredinu.

 Da podsetimo da je i naš čuveni naučnik Nikola Tesla predano radio na razvoju ove tehnologije, kako bi omogućio da cela naša planeta dobije električnu energiju i da ona bude besplatna.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.