Priroda ima virtuelno bezgraničan izvor rešenja za izazovne zadatke. Bionika transformiše ta rešenja u tehničke aplikacije koju su korisne ljudima. Jedna od oblasti proizvodnje koja će odrediti njenu budućnost je izrada proizvoda po zahtevu kupaca u tom polju. Sa novim 3D Cocoonerom, Festo je načinio još jedan korak. Inspirisani impresivnim oblicima koje kreiraju gusenice leptira, ovo rešenje slobodno otvara kompleksne strukture u prostoru. Kao i gusenice, 3D Cocooner pravi delikatne oblike i kreira lake strukture od čvrstih staklenih vlakana. Delikatan sistem za upravljanje precizno manevriše mlaznicom i lepi staklena vlakna jedna za druge i u isto vreme laminirajući UV zracima.

 Trokraki vertikalno montirani paralelni kinematički sistem EXPT-45 se koristi kao specijalizovana jedinica za upravljanje u 3D Cocooneru. Može se  kontrolisati precizno, brzo i sa izizetnom pokretljivošću. Da bi se meke niti pretvorile u čvrstu rešetkastu strukturu, ona se prevlači preko, uz pomoć par rolera unutar mlaznice simultano prekriva nit lepilom. Čim nit izađe van mlaznice UV zraci očvršćavaju vlakno natopljeno lepkom i pretvaraju ga u čvrsti štap. Mali disk za sečenje odseca nit i mlaznica može započeti novu nit na drugom mestu. Preciznom regulacijom intenziteta UV zraka lepak se može privremeno zadržati u tečnom stanju, pa se novo vlakno može zalepiti na postojeću strukturu. Paralelni kinematički sistem prima neophodne podatke i kontrolne signale direktno iz programa za animaciju koji se koristi za kreiranje virtuelnih 3D modela, kompjutersku grafiku i simulacije.

3D štampanje slobodno u prostoru

 I ako je u ovom trenutku i dalje konvencionalni način izlivanja modela u kalupima superiorniji kada se govori i toleranciji i preciznosti dimenzija, aditivni metod proizvodnje je već deo standarda industrijskih proizvodnih procesa. Posebno pri konstrukciji modela, 3D štampa postaje nezamenljiva pri izradi prototipa i krajnjih proizvoda u malim serijama. Traženi oblik se izrađuje sloj po sloj u skladu sa specifikacijama CAD programa. U zavisnosti od procesa, praha, granula i termoplastičnih filamenata koji se tope zajedno i grade sloj po sloj čineći čvrsto telo objekta. Pa ipak, materijali koji bi mogli da se slobodno štampaju u prostoru – kao što je stakleno vlakno koje koristi 3D Cocooner – još uvek su u fazi istraživanja i još nisu dostupni na tržištu. Sa 3D Cocoonerom Festo je razvio bioničku i tehnološku platformu koja kombinuje individualne benefite aditivne proizvodnje sa preciznom kontrolom i agilnošću industrijskog sistema izuzetno brže manipulacije. Novi alat ovog tipa omogućava izradu oblika i struktura koji se mogu dobiti konvencionalnim načinom proizvodnje.

 Delikatan proizvod sačinjen od štapića otvara novu dimenziju za dizajn individualnih proizvoda. Kompleksni oblici, koji su do sada mogli da se predoče kao virtuelni modeli u računarskim simulacijama, sada mogu da dobiju oblik uz 3D Cocooner. Nit se može povezati u bilo kojoj tački mrežaste strukture i time se može nastaviti izgradnja objekta. Na ovaj način moguće je izraditi gotovo neograničen broj varijiteta dizajnerskih opcija, korišćenjem minimalne količine materijala.  UV očvrsnuto stakleno vlakno ima zapanjujuću izdržljivost na naprezanje i savijanje.  Ukoliko se poveže nekoliko 3D Cocoonera putem mreže, složene strukture se mogu izgradii za veoma kratko vreme.  Zahvaljujući svojoj stabilnosti, oni mogu imati ogroman potencijal u mnogim poljima, a u oblasti pakovanja i medicinskoj tehnologiji, ova tehnologija je otvorila mnoštvo novih mogićnosti.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.