Da li ste čuli za Da Vinci robota? To je robot koji nosi naziv po slavnom naučniku Leonardu da Vinčiju i ima primenu u medicini. Tačnije može da vrši hiruške intervencije. Da Vinci robot je vredan više miliona evra i može sa izuzetnom preciznošću da rukuje hirurškim alatom. Njegova demonstracija prikazana je jednoj u bolnici u Velikoj Britaniji, tačnije u gradu Njukastlu.

 Ovom mašinom sa četiri ”ruke” upravljaju hirurzi kako bi uklonili kancerogeno tkivo iz pluća, grla, prostate i slezine pacijenta, a moguće je obavljati čak i ugradnju bajpasa. Naim Sumro, urolog i jedan od direktora Friman bolnice u Njukastlu je izjavio: ”Sada možemo dopreti do delova ljudskog tela, kojima do sada nismo imali pristup”.

 Robotski alati mogu se koristiti u 10 operacija, pre nego što se zamene, a procenjuje se da robot može izvesti i do 400 operacija godišnje. Stručnjaci i zagovorenici ovog poduhvata smatraju da mašine mogu smanjiti rizik od komplikacija tokom i posle operacije. Pol Renfort, koordinator Da Vinci robota u Friman bolnici kaže da glavna prednost ovog robota je ta što operacione instrumente možemo rotirati 360°, što ljudskom rukom to nije moguće izvesti.

 Da Vinci robot u svoje tri ruke drži operacione instrumente kojima se upravlja daljinski, dok je na četvrtoj ruci montirana 3D kamera visoke rezolucije. Glavna prednost ovog robota je što lekarima olakšava posao, a pacijentima garantuje uspešnije operacije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.