trueview_vision_abb_robotika_mehatronika_automatika.rs.jpg

trueview_vision_abb_robotika_mehatronika_automatika.rs.jpgSvetski poznati roboti firme ABB su pomogli evropskim proizvođačima plastičnih kalemova i koturova da udvostuče svoju dobit. Sve to bez povećanja radne snage i uspeli su na veoma rigoroznom svetskom tržištu protiv kompanija iz manje razvijenih država u kojima su troškovi proizvodnje znatno manje. Produktivnost, dobit i tržišna pozicija su se drastično povećali uvođenjem robotizvanih linija za sklapanje. 

 

   AXJO, švedski proizvođač plastičnih kalemova i koturova je prerastao iz kompanije koja je ručno sastavljala plastične delove u kompaniju sa kompletnom automatizacijom. Ovo je omogućeno uz pomoć linije za sklapanje koja se sastoji od šest ABB-ovih robotskih ćelija.

   "Za pet godina smo udvostručili obrt bez zapošljavanja novih radnika", rekao je Jacob Nilsson, vlasnik kompanije."Ovo dosta govori o robotskoj tehnologiji u koju smo dosta investirali u proteklih pet godina. Kroz automatizaciju, Švedska će postati zemlja sa jeftinom proizvodnjom".

   Danas, Axjo je jedna od najvećih kompanije u Evropi koja se bavi proizvodnjom platičnih kalemova i koturova. Pored toga, Axjo proizvodi i plastične flašice i kašičice za decu. Glavne mušterije ove kompanije su Ericsson, General Cable, Nexans, NKT kao i ABB.

   ABB-ovi roboti su doneli fleksibilniju proizvodnju i ubrzali cikluse proizvodnje, dva najbitnija faktora koja omogućavaju kompaniji da bude konkurentna na današnjem svetskom tržištu.

   Četiri IRB 4400 robotskih ćelija omogućavaju Axjo da proizvodi više od 400 različitih modela u različitim veličinama i bojama. Svaki kalem se sastoji od dva ili tri livena dela koje sklapaju roboti u prosečnom ciklusu od 45 sekundi. Roboti takođe postižu brzu promenu između tipova proizvoda.

   Sa ovim nivoom automatizacije, Axjo je poboljšao i održivu proizvodnju. Svi proizvodi su proizvedeni samo od jedne vrste plastike što čini proces reciklaže jednostavnijim.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.