vesti_robotika_naslovna_abb_robot_robotstudio_ftn_mehatronika_novi_sad_irb_140.jpg.jpg
vesti_robotika_naslovna_abb_robot_robotstudio_ftn_mehatronika_novi_sad_irb_140.jpg.jpgProteklih dana, u laboratoriji za mehatroniku na Fakultetu Tehničkih Nauka u Novom Sadu, stigao je novi robot švedske kompanije ABB . Stara ASEA zamenja je novim industrijskim robotom IRB 140 . Možda je jedan od najmanjih robota ove renomirane kompanije, ali je za studentske potrebe sasvim dovoljan. Jedna od prednost robota IRB 140 je u tome što će studenti mehatronike svoje simulacije u programu RoborStudio moći na istom tom robotu probati i stvoriti sliku o robotizovanim linijama koje sve više nalaze primenu u industriji.

 
  ‘’Prošle godine smo ukljičili ABB-ov sofrware RobotStudio u izučavanje predmeta Industrijska robotika, a već ove godine, vežbe možemo pokazati na pravom robotu kao i upoređivati simulaciju i rad u realnom vremenu. Robot će koristiti i studentima pri izradi bachelor i master rodova, pa i doktorata’’, izjavio je profesor dr Branislav Borovac za naš sajt.

  Profesori, asistenti kao i sami studenti imaće znatna olakšanja u daljem izučavanju industrijske robotike. S’ obzirom da na robotu ne postoji hvataljka ili neki od alata koji se koriste u industiji prilikom sečenja, zavarivanja, bojenja i sličnih operacija, postoji interesovanje jednog od studenata za izradu hvataljke i snimanje rezultata pri izvršenju putanje u simulacionom programu (RobotStudio) i u realnom vremenu.

  ‘’U planu je nabavka još jednog manjeg robota kompanije Mitsubishi, čime bi smo kompletirali još jednu laboratoriju za mehatroniku, pored druge dve u kojoj se nalaze eksponati i sistemi kompanije FESTO’’ , izjavio je profesor na Katerdi za mehatroniku, robotiku i automatizaciju dr Stevan Stankovski.

  IRB 140 ima nosivost do 6kg i domašaja je ispod jednog metra, upravljan je kontrolerom IRC 5 single cabinet i ima mogućnost upravljanja preko FlexPendant-a.

vesti_robotika_naslovna_abb_robot_robotstudio_ftn_mehatronika_novi_sad_irb_140_1.jpg
 
 
Tehnički podaci:
Upravljive ose:                        6
Nosivost:                                  6kg
Maksimalni domašaj:           0.81m
Mogucnost montaže:             zid, pod, plafon, ( može biti nagnut ili okrenut za 180o)
Dimenzije napajanja:            970x725x710mm
Napajanje:                              200-600V, 50-60Hz
 
 
{gallery}vesti/irb_140/slike{/gallery}

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.