vesti_naslovna_robotika_journalist-robot__novinar_ici_lab_tokyo_japan_mehatonika_automatika.rs.jpg
vesti_naslovna_robotika_journalist-robot__novinar_ici_lab_tokyo_japan_mehatonika_automatika.rs.jpgIstraživači na Univerzitetu u Tokiju u Intelligent Systems Informatics Lab ( ISI Lab ), su razvili novinar robota koji može samostalno da istražuje svoje okruženje i izveštava o onome što pronađe. Robot detektuje promene u svojoj okolini, odlučuje da li su relativne, zatim uzima slike preko instaliranog fotoaparata. Ako se čovek nađe u njegovoj blizii može da ga upita za dodatne informacije, a još i koristi Internet kako bi što bolje razumeo prikupljene informacije, nakon toga od prikupljenih informacija napiše članak i postavi ga na sajt.

 
journalist-robot_robotika_novinar_ici_lab_tokyo_robot_japan_mehatonika_automatika.rs.jpg
  Charlie Catlett , iz Agronne National Labs, je impresioniran robotom, na najnovijem sastanku Information Processing Society of Japan. Kombinovanjem realnog sveta i Internet istraživanja, novinar robot je korak ispred u odnosu na druge automatizovane sisteme. Dajte mu dovoljno vremena i robot kao što je ovaj može postati cenjeno sredstvo za prikupljanje vesti širom sveta.
  
  U proteklih godinu dana ovaj trend automatskog novinarstva uveliko raste. Poseduje softver koji mu omogućava da napiše pristojan sportski članak, koji će biti upotpunjen originalnim video zapisom i slikama, a može sadržati i mišljenja drugih prikupljena preko Interent-a. Ovo je prvi robot koji kao glavni izvor koristi ljude na terenu. To je pravo novinarstvo, čak i ako je na primitivnom nivou. Novinar robot može otići u oblast koja je previše opasna za ljude.
 
  Daleke 2002.godine, MIT stvorio je Afghan eXplorer robota kao podršku u ratu. Naravno to je robot koji je upravljan, dok je ISI-bot potpuno autonoman. Što znači da ako pošaljemo veliki broj ovakvih robota na sve moguće destinacije koje su pod nekim nadzorom, dobićemo novu eru robotski pisanih medija.

{gallery}vesti/novinar_bot/slike{/gallery}

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.