Izgleda da postoji tračak istine o tome koliko je Spajdermenova mreža zaista jaka!

 Nekoliko naučnika koji su svoje vreme posvetili istraživanju paukove mreže, bili su zapanjeni nekim činjenicama kada su izanalizirali niti mreže koju su ispleli braon pustinjski paukovi. Niti su ravne i snažne su poput veštačkog materijala Kevlar, koji se koristi u industriji.

 Pauci imaju specijalnu žlezdu koja se nalazi u stomaku, i određene organe sastavljene od niza tankih kanala pomoću kojih luče svilu, koja kada dođe u kontakt sa vazduhom očvrsne i dobija se paukova mreža.

 Braon pustinjski pauci su poznati kao otrovni – jedan njihov ugriz može biti izuzetno bolan pa čak i smrtonosan. Međutim, oni su poznatiji po tome što proizvode ravnu svilu, umesto klasične, koja je cilindričnog oblika. Naučnike je zaintrigiralo to kako ovi paukovi zapravo pletu svoju mrežu.

 Snaga ovih niti pripisuje se time što imaju ravnu strukturu i što su utkane u minijaturne petlje. Bilo je mnogo pokušaja u prošlosti, gde su naučnici pokušavali da ojačaju sintetičke materijale sa sličnim sitnim petljama ali svaki put bi jednostavno pukli. Sada su došli do saznanja da se mnogo toga krije u samom načinu tkanja.

 Hannes Schniepp, čovek koji je pokrenuo celu ovu studiju, veruje da ukoliko materijal koji se koristi za kreiranje paukove mreže, bude utkan pomoću najnovijih tehnika i primenjen na većim razmerama, može da proizvede sintetički materijal koji će biti nekoliko puta jači od Kevlar vlakana. Predviđeno je da se taj materijal prvenstveno koristi pri stvaranju boljih traka za padobrane, koji se podvrgavaju ogromnim pritiskom pri otvaranju.

 Polimeri poput plastike zahtevaju uljana jedinjenja kako bi se napravili. Sa povećanjem korišćenja energije iz obnovljivih izvora, zajedno sa smanjenjem naftnih rezervi, naučnici su u potrazi za materijalom koji bi bio održiva alternativa plastici. Ovo može biti jedno od rešenja na tom putu!

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.