vesti-naslovna_razno_nuklearna_elektrana_krsko_automatika.rs.jpg
vesti-naslovna_razno_nuklearna_elektrana_krsko_automatika.rs.jpg”Greške u nekim delovima nuklearne elektrane Krško su otklonjene i nema razloga da ona ponovno ne počne sa radom”, izjavio je direktor slovenske agencije za nuklearnu sigurnost  Andrej Stritar. Da podsetimo, nuklearna elektrana Krško se automatski zaustavila zbog ispada jednog dalekovoda i manjeg kvara na motoru pumpe u reaktoru. Svetska asocijacija nuklearnih operatera (WANO), formirana radi unapređenja sigurnosti u radu, objavila je rang-listu nuklearki u svetu prema stepenu sigurnosti gde potvrđuje da su starije centrale u velikom broju slučajeva sigurnije od novijih.

 
  NE Krško, je počela sa izgradnjom 1981.godine da bi zvanično bila otvorena 1983.godine, za potrebe bivših jugoslovenskih republika Slovenije i Hrvatske, a po američkoj sigurnosnoj tehnologiji je na veoma visokom, 10. mestu. Druga najbliža nuklearka nama je Paks u Mađarskoj, koja je smeštena na svega 70 kilometara od naše granice, međutim, po sigurnosnim merilima WANO-a među posljednjima je, odnosno na 253. mestu rang-liste od 264 analiziranih nuklearki.
 
vesti_razno_nuklearna_elektrana_krsko_automatika.rs.jpg
  Na čelu rang-liste su američke, švajcarske i južnokorejske nuklearke, dok se pri dnu nalaze nuklearke u Francuskoj. Na prvom je mestu po sigurnosti drugi blok američke nuklarke Beaver Valley, a na posljednjem, znači najnesigurniji je treći blok ruske nuklearke u Novoronježu.
 
  Visoko je ocenjena i sigurnost prvog bloka američke nuklearke Three Mile Island čiji je drugi blok 1979. imao tešku havariju, najtežu u istoriji nuklearne energetike nakon ukrajinskog Černobilja. Evropska unija je ovih dana donela program prema kome bi se do kraja ove godine trebale sprovesti probe opterećenja i sigurnosti svih nuklearki u EU. Te probe su, naravno, u nadležnosti nacionalnih organa za nuklearnu sigurnost, ali će se krajnji kriterijumi utvrditi u Briselu. Ispitivanja obuhvataju probe na parametrima seizmološke izdržljivosti, mogućnosti poplave, stanju i karakteristikama sistema hlađenja i rezervnih sistema, starosti, tipu reaktora, sigurnosti prema eventualnom terorističkom napadu. 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.