tesla_fest_novi_sad_elektro_automatika.rs.jpg
tesla_fest_novi_sad_elektro_automatika.rs.jpgZavršen je ovogodišnji medjunarodni festival inovacija, znanja i stvaralaštva "Tesla Fest 2009". Posetioci su od 12. do 15. oktobra na novosadskom Spensu mogli da vide najnovije inovacije instituta, preduzeća, fakulteta, škola i posebno individualnih pronalazača iz naše zemlje i inostranstva. Inovatori su se borili za Grand Prix nagradu festivala i specijalnu nagradu svetske organizacije za intelektualnu svojinu.
 
 
 

  Nagrade i priznanja najboljim pronalazačima dodelio je medjunarodni žiri koji je pregledao više od 350 eksponata. Nagradu Grand Prix "Tesla Fest" i specijalnu nagradu svetske organizacije za intelektualnu svojinu "Wipo", za najbolju inovaciju, dobio je Predrag Pešović za Miniprotočni bojler. 
 
  Generalni sekretar Saveza pronalazača Vojvodine Andjelko Glavašević je naglasio da je taj pronalazak patentiran u našoj zemlji u februaru, a da je već izvezeno oko 10.000 bojlera u Južnoafričku republiku. zavren_tesla_fest_2009_vesti_desavanja_automatika.rs.jpg
 
  Žiri je dodelio više od 80 priznanja: zlatne, srebrne i bronzane medalje sa likom Nikole Tesle, kao i Grand Prix nagradu za najuspešniji nastup. Svake godine sve više inovacija promovisanih na novosadskom Tesla Festu realizuje se u praksi. 
 
  Ovogodišnji 23. po redu, festival otvorio je pomoćnik ministra za nauku i tehnološki razvoj Dr Radoslav Cerović, a posetioci su pored izložbi inovacija mogli da prisustvuju seminarima o zaštiti intelektualne svojine, promociji programa i aktivnosti Zavoda za intelektualnu svojinu Srbije, izložbi Muzeja Nikole Tesle, promociji dokumentarnog filma o Milutinu Milankoviću i drugim kulturnim manifestacijama.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.