ABB i AWS, kompanija grupacije Amazon.com, Inc., najavili su saradnju na razvoju digitalnog rešenja na cloud platformi za upravljanje flotama električnih vozila (EV) u realnom vremenu. Rešenje će optimizovati efikasnu upotrebu EV-a i ubrzati elektrifikaciju transportnih flota, pomažući operaterima širom sveta da održe stopostotni kontinuitet poslovanja dok prelaze na potpuno električnu flotu.

 Saradnja će kombinovati bogato iskustvo ABB-a kao lidera u svetu e-mobilnosti i u upravljanju energijom, tehnologijom punjenja i rešenjima iz ove oblasti sa AWS-ovim portfolijom cloud tehnologija i softverskom stručnošću bez premca.

 Nova platforma, čije je predstavljanje planirano u drugoj polovini 2021. godine, ponudiće prilagođeno korisničko iskustvo u platformi s jednim prikazom. Od tačke punjenja EV-a do kontrolne table s podacima o voznom parku, učiniće upravljanje flotom EV-a efikasnijom i maksimalno pouzdanom.

 Frank Muehlon, predsednik ABB divizije za e-mobilnost, izjavio je: „ABB i AWS dele sličnu viziju o potencijalu e-mobilnosti da transformiše društvo. Naša udružena stručnost podržava zajednički cilj da učinimo upravljanje flotom EV-a jednostavnijim i pristupačnijim. Ovo novo rešenje revolucionarno će promeniti svet električne mobilnosti, integrišući hardver i softver EV-a u jedan ekosistem kako bi se pružilo neometano korisničko iskustvo. Uvereni smo da zajedničkim radom možemo da podstaknemo upotrebu električnih vozila dajući korisnicima samopouzdanje da naprave iskorak i pređu na upotrebu električnih voznih parkova.“

 Trenutno je 23 % globalne emisije štetnih gasova uzrokovanom transportnim sektorom[1]. Elektrifikacija saobraćaja može znatno smanjiti nivo CO2, a velike flote mogu igrati ključnu ulogu s gotovo 400 000 električnih dostavnih vozila (kombija i kamiona) na putevima širom sveta.[2] Međutim, mnoge flote se susreću sa sličnim izazovima kada su u pitanju podaci o stanju vozila i punjenja u realnom vremenu, kao i održavanje EV-a i upravljanje pristupom infrastrukturi za punjenje.

 Danas se većina operatera flota odlučuje za softver za upravljanje punjenjem koji pružaju treće strane. To nudi ograničenu funkcionalnost i mogućnost prilagođavanja na osnovu raspona modela EV-a i širine infrastrukture za punjenje. Raste brzina kojom se tehnologija punjenja razvija, a potrebne promene mogu biti skupe i zahtevati mnoštvo resursa. Kao takve, operateri flota traže skalabilna, sigurna i lako prilagodljiva napredna softverska rešenja, u kombinaciji s hardverom za punjenje jednostavanijim za upravljanje, koji im omogućavaju jednostavno punjenje i vožnju.

 Kako bi podstakao napredak u flotama EV-a, ABB je otvorio novo preduzeće u Berlinu koje će razviti prilagođene, skalabilne i isplative tehnologije za operatere voznih parkova koje mogu koristiti svi proizvođači izvorne opreme za vozila. U saradnji s AWS-om ovo novo preduzeće dizajniraće integrisano rešenje za upravljanje flotom za rad sa svim tipovima vozila i infrastrukturom za punjenje. Uz korišćenje mašinskog učenja i analitike, biće uključeno planiranje punjenja i praćenje u realnom vremenomu s uvidom i radnjama za stanje i servisiranje vozila, zajedno s optimizacijom rute EV-a na temelju doba dana, vremena i obrazaca korišćenja.

 „Kako industrije brzo napreduju s elektrifikacijom svojih flota vozila, kupcima su potrebne pouzdane i intuitivne usluge koje će im pomoći da se prilagode novom operativnom modelu i optimizuju način na koji koriste svoje flote. Ova saradnja između AWS-a i ABB-a kombinovaće duboku stručnost naših kompanija u automobilskom, logističkom i elektrifikacijskom prostoru s vodećim cloud tehnologijama, kako bi pružila hardverski nezavisno i inteligentno rešenje upravljanja električnim flotama“ rekao je Jon Allen, direktor sektora za profesionalne usluge u automobilskoj industriji u AWS-u. „Zajedno, ABB i AWS će doneti uvid, agilnost i razmere koje cloud  tehnologija pruža industriji električnih vozila i pomoći našim kupcima da uspešno dosegnu budućnost s nižim emisijama štetnih gasova.”

 Za više informacija o ABB-ovim rešenjima za e-mobilnost kliknite ovde, ili da biste pročitali više o Amazon Web Services, kliknite ovde.

1 Making electric transport the new normal by 2030 | The Climate Group

2 Electric Vehicle Outlook 2020, BloombergNEF

 ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) je vodeća svetska inženjering kompanija koja pokreće transformaciju društvenog i industrijskog razvoja, u cilju postizanja produktivnije i održivije budućnost. Povezujući softverska rešenja sa portfoliom elektroenergetike, robotike, automatizacije i elektromotornih pogona, ABB pomera granice tehnologije i njen uticaj podiže na više nivoe. Na temeljima 130 godina duge tradicije, koja se zasniva na modelu izvrsnosti, iza uspeha ABB-a stoji 105 000 talentovanih ljudi u preko 100 zemalja sveta. www.abb.com


ABB d.o.o.

Bulevar Peka Dapčevića 13
11000 Beograd

Tel: 011 3094 300
Fax: 011 3094 343

www.abb.rs

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.