Preko Sunčeve energije do novog izvora pijaće vode

 Sve manje pijaće vode u celom svetu postaje jedan od najvećih i gotovo glavnih problema za celo čovečanstvo. Već sada imamo delove na našaj planeti koji su ostali bez pitke vode a u mnogim počinje da bude teško i snabdevanje jer se količina dosta smanjila. Pronalazak novih načina kako do pitke vode u budućnosti će sigurno biti jedno od najznačajnijih pitanja za sve.

 Možemo reći da slane vode ima u izobilju pa se nameće mogućnost njene desalinizacije putem Sunčeve energije. Sam postupak nije nov, ali razvojem nove i naprednije tehnologije se teži ka uključivanju i zelene energije posebno solarne energije. Poslednje tri godine sve se više investira upravo u istraživanje i razvoj ove tehnologije. Ideja je da se električna energija dobijena od solarne energije koristi za proces desalinizacije. Procesom desalinizacije otklanjaju se minerali iz slane vode te se dobija slatka voda pogodna za piće i poljoprivredu. Trenutno, ali kao i ovek se prvo gleda ekonomična strana, koja i nije toliko isplativa. Ali ukoliko dođe do samo kraja moraćemo i to prevazići. Desalinizacija putem Sunčeve energije je i do tri puta skuplja u odnosu na standardne metode.

 Trenutno u svetu imamo nekoliko velikih projekata koji bi trebali ovu tehnologiju učiniti ekonomski isplativom.

 Španska kompanija Abengoa upravo je najavila razvoj postrojenja za desalinizaciju koje će se nalaziti u blizini Maroka. Postrojenje će moći da proizvodi 275.000m³ prerađene vode na dnevnom nivou, od toga je 150.000m³ vode za piće a 125.000m³ predviđeno kao voda za navodnjavanje više od 100km² poljoprivrednog zemljišta. Planirano je i proširenja kapaciteta narednih godina, a električna energija za ovo postrojenje dolazi iz 400km udaljene CSP elektrane Noor Quarzazate, a koristiti će se voda iz okeana.

 Kompanija Sundrop Farms u južnoj Australiji koristi upravo ovu tehnologiju za navodnjavanje svojih poljoprivrednih zemljišta koja se nalaze usred pustinje. Morska voda se svakoga dana pumpa iz zaliva Spencer, a dnevno se proizvodi skoro 1.000.000 litara pitke vode. Za proizvodnju električne energije koristi se elektrana koja dnevno proizvodi 39 MW električne energije.

 Pored velikih projekata imamo i one male, da kažemo kućne ili one gde je potrebno brzo preneti sistem za proizvodnju pitke vode. Ovaj sistem koristi tehnologiju desalinizacije pomoću nanofotonskih solarnih membrana. U procesu su topla i hladna voda razdvojene tankom membranom koja zbog razlike u toplini omogućava izdvajanje soli. Ovaj proces zahteva mnogo manju količinu energije s obzirom da je dovoljno da voda bude topla a ne ključala. Ovakav sistem može proizvesti 6 litara vode po jednom satu i potpuno je mobilan što ga čini idealnim za udaljene lokacije, zabačena područja i područja pogođena katastrofom.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.