Asimo Honda kontrola robota mislima naslovna automatika.rsJapanski proizvođač automobila „Honda“ radi na tehnologiji za kontrolu robota snagom misli. Za sada njihov najpoznatiji robot „Asimo“ reaguje na četiri komande. Sistem podrazumeva kacigu koja radi na principu elektroencefalografije sa infracrvenim senzorima kojima se prate električni moždani talasi i celebralni protok krvi. Ovi signali su promenljivi u toku ljudskog misaonog procesa.

 Signali koji se dobijaju iz kacige analiziraju se i obrađuju u realnom vremenu, pa se nakon dešifrovanja bežično šalju robotu, koji izvršava naredbe. Sistem radi tako što korisnik, misleći na desnu ruku robota, daje komandu za njeno pomeranje. Ljudi iz Honde koji se bave ovim istraživanjima, tvrde da sistem uspešno radi u oko 90% slučajeva zadavanja prostih komandi.

Robot “Asimo” predstavljen je u Srbiji na manifestaciji “Dani budućnosti – Robotika” prošle godine. Posetioci manifestacije imali su priliku i da se rukuju sa njim. Na snimku možete pogledati “telepatsku” komunikaciju sa ovim robotom.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.