narukvica koja prati pokrete ruke automatika.rsIz Microsoft-a nam stiže trenutno poslednja reč tehnike kada je reč o vitualnom svetu. Uređaj ima jednostavno ime Digits i nosi se poput narukvice, prati pokrete vaše ruke i reprodukuje ih putem virtualnog 3D modela. Prednost ovog uređaja je da je udobniji od senzorskih rukavica kao i to što vlasniku omogućava da odjednom upravlja većim brojem uređaja.

 Prema izjavama iz Microsofta, uređaj bi se mogao koristiti kao virtuelni daljinski upravljač za televizor, virtuelni kontroler za pametne telefone koji se nalaze u džepu ili torbi te za igranje video igara. Uređaj je dizajniran tako da bude manje glomazan i neudoban od senzorskih rukavica.

 Digits koristi senzor koji beleži infracrveno svetlo i softver koji zabeležene podatke tumači i na osnovu njih konstruiše virtualni model. Tu su i infracrveni laser i LED svetla koji beleže položaj prstiju. Laser šalje tanku liniju preko šake kako bi merio udaljenost između prstiju i tako odredio pod kojim su uglom okrenuti prema gore. Infracrvena svetla se koriste jer ih ljudsko oko ne vidi pa ne ometaju korisnika. Ne oslanja se ni na kakvu eksternu infrastrukturu te je stoga posve mobilan. To znači da korisnici nisu vezani za fiksni prostor. Mogu se kretati od sobe do sobe ili čak trčati niz ulicu te upravljati uređajima.

 Senzori Digit su razvijeni u laboratorijama Univerziteta Kembridž, uz pomoć istraživača sa Univerziteta u Njukastlu i Univerziteta na Kreti. Senzori su predstavljeni na konferenciji za tehnologiju korisničkog interfejsa u Masačusetsu.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.