ABB-logo energetska efikasnost automatizacija automatika.rs
ABB-logo energetska efikasnost automatizacija automatika.rsUlaganje u poboljšanje energetske efikasnosti mogao bi da bude najbolji potez koji možete napraviti, kako za poboljšanje rada vaših postrojenja, finansijsku dobit tako i za očuvanje životne sredine. Danas kada sve vodeće kompanije teže da poboljšaju strategiju održivog razvoja, ABB im putem energetske procene pomaže da to i postignu. 

 Putem energetske procene elektromotornih pogona ABB-ovi eksperti će vam omogućiti trostruku korist: uštedu energije, smanjeno emitovanje ugljen-dioksida (CO2) i drastično smanjenje troškova održavanja.
 
Elektromotori su ogromni potrošači energije

 U industriji postoji veliki potencijal za uštedu energije i smanjivanje troškova. Skoro 70 procenata električne energije koja se troši u industriji koriste milioni elektromotora instaliranih širom sveta. Svake godine njihov broj raste za nekoliko miliona. Ti motori predstavljaju pokretačku snagu industrije, pogonjenih mašina, kompresora, ventilatora, pumpi i tračnih transportera u svim industrijskim granama. Pumpe i ventilatori ne samo da su najbrojniji, već oni imaju i najveći potencijal za uštedu energije. Samo zamenom pogona sa konstantnom brzinom u delovima industrijskih postrojenja sa pumpama, ventilatorima i kompresorima sa pogonima sa frekventnom regulacijom brzine kojima se može upravljati po potrebama, postižu se velike uštede, stoga, ove aplikacije mogu predstavljati sjajan način za početak procesa uštede energije.

Kako smanjiti troškove?

 ABB je razvio jednostavan i planski postupak energetske procene koji krajnjim korisnicima prikazuje potencijal za smanjivanje potrošnje energije određenih aplikacija. Na osnovu analize i dobijenih rezultata, ABB će vam predstaviti podatke o potencijalnim uštedama, zajedno spredlogom poboljšanja koji utvrđuje koje investicije su potrebne, sa jasno datim podacima o visini troškova, kao i vremenu potrebnom za njenu otplatu. Ova usluga vam pruža sjajnu priliku da u kratkom investicije i štednju na dugoročnom planu.

abb energetska efikasnost automatizacija automatika.rs
Polazište za uspešnu energetsku procenu je prepoznavanje aplikacija kod kojih se ušteda energije može odmah ostvariti upotrebom ABB-ovih regulatora i motora

 Energetsku procenu obavljaju ABB-ovi inženjeri ili stručni kadar naših ovlašćenih partnera, koji zajedno s kupcem, mogu prepoznati relevantne aplikacije koje će za rezultat imati ostvarenu uštedu energije. Ovo pomaže krajnjem korisniku da usmeri svoje investicije tako da ostvari najveće moguće uštede i najbrži povrat uloženih sredstava. Energetske procene su najpogodnije za procese sa promenljivim obrtnim momentom, zavisnim od trećeg stepena brzine, koji rade neprekidno i gde je protok kontrolisan mehaničkim sredstvima kao sto su ventili ili prigušivači. Postoji nekoliko glavnih koraka u procesu energetske procene, koji se mogu razlikovati u zavisnosti od klijenta i lokacije.

Utvrđivanje obima procene i prikupljanje podataka na licu mesta

 Kroz razgovor sa klijentom na licu mesta se dobija uvid koja aplikacija je najpogodnija za uštedu energije a zatim se zakazuje datum posete za obavljanje procene.

 Tokom procenjivanja, inženjer za energetsku procenu radi s klijentom kako bi uočio tipične aplikacije koje možda ne rade efikasno. Inženjer za energetsku procenu će prikupiti potrebne tehničke i podatke o radnom ciklusu odabrane aplikacije. U većini slučajeva, procena traje samo pola dana zajedničkog rada.

Analiza podataka pomoću ABB softvera za procenu

 Prikupljeni podaci se analiziraju uz pomoć našeg softvera, razvijenog za tu namenu kojim se jasno utvrđuju potencijalne uštede.

Izveštaj i preporuke

 Rezultati su pregledno dati u izveštaju, uz pomoć tabela i grafikona potrošnje energije, kojinprikazuju gde se mogu ostvariti uštede.

Omogućene su sledeće analize:

  • Procena trenutne potrošnje energije
  • Područja potencijalne uštede
  • Smanjenje emitovanja ugljen-dioksida
  • Vreme otplate investicije tj. amortizaciju troškova ako se ulaže u zamenu frekventnih regulator
Izvođenje projekta

 Korišćenjem preporuka koje su date u energetskoj proceni, možemo utvrditi koji je najpogodniji frekventni regulator i/ili elektromotor za određene aplikacije. Za izvođenje, postoje brojni kanali koje možete koristiti da biste dobili najbolje od ABB-ovih proizvoda i usluga. Možete razgovarati neposredno s nama ili kontaktirati naše ovlašćene partnere. Partnerska mreža je ustanovljena kako bi podržala i ispunila vaše potrebe pružajući vam najkvalitetniju uslugu, znanje i poznavanje lokalne stručne prakse.


  ABB d.o.o.
Kumodraška 235abb potpis abb srbija automatizacija robotika automatika.rs
11010 Beograd  
 
Tel: 011 3094 300
Fax: 011 3094 343
 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.