Ovogodišnji Kopaonik Biznis Forum fokusiran je na temu održivosti, što je za Siemens, kao globalnog tehnološkog i softverskog lidera, jedan od strateških ciljeva poslovanja. U okviru prvog zvaničnog dana Foruma, direktorka kompanije Siemens Srbija, Medeja Lončar, posebno je istakla šta za održivu, cirkularnu, ekonomiju i dobrobit planete znači četvrta industrijska revolucija.

 Siemens je pre nekoliko godina koncept Industrije 4.0 prepoznao kao šansu da se prilagodi dinamičnim promenama globalne digitalizacije i da kao sistem velikih razmera postavi primer reorganizacije konglomerata, pa samim tim i tehnološke industrije u celini.

 „Na vreme smo prepoznali da se biznis okruženje menja i doneli odluku – da upotrebim prigodnu metaforu – da ogroman teretni brod pretvorimo u flotu više manjih, bržih, brodova koji će moći efikasnije da prate dinamične promene na tržištu. To ukratko znači da smo Siemens poslovanje postavili kroz više zasebnih kompanija, međusobno povezanih našim inovativnim rešenjima, a koje mogu najbolje i najodrživije da odgovore na različite potrebe tržišta u različitim oblastima“, istakla je direktorka kompanije Siemens Srbija, Medeja Lončar, dodavši da je značajan deo kompanijskog portfolija u softverskim rešenjima, jer je tokom poslednjih 10 godina Siemens uložio više od 10 milijardi evra u akviziciju softverskih kompanija. Neke od njih, imaju svoje timove i u Srbiji, što najbolje potvrđuje značaj kvalitetnih i stručnih lokalnih kadrova.

 Koliko je bitno za portfolio kompanije da ide u korak sa vremenom, toliko je to bitno i za njene zaposlene jer veštine od juče nisu veštine za sutra. Zahvaljujući tzv. growth mindset-u, sa svešću da su promene jedina konstanta, Siemens usavršavanje svojih zaposlenih uvek orijentiše ka ideji celo-životnog učenja, kako kroz stalnu nadogradnju znanja i veština, tako i kroz reskilling postojećih kadrova.

 Između ostalog i zbog toga Industrija 4.0 praktično predstavlja industriju bez granica, omogućenu održivom digitalnom proizvodnjom. Održiva proizvodnja ima višestruke benefite, od inovativnih proizvoda, preko smanjenja troškova, do značajne redukcije negativnog ekološkog uticaja, što sve zajedno doprinosi stvaranju uspešnih modela poslovanja u okviru cirkularne ekonomije. Zato je jedan od strateških prioriteta Siemensa kreiranje takvih savremenih, inovativnih, „tehnologija sa svrhom“, koje recimo mogu individualizovati medicinu, sprovesti energetsku optimizaciju, obezbediti pametne infrastrukture i sl. Ovakvi primeri mogu se pronaći i u Srbiji, gde postoje vrlo uspešne primene Siemens digitalnih rešenja u industriji hrane i pića, hemijskoj industriji, procesuiranju industrijskih i otpadnih voda i drugim sferama lokalne proizvodnje.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.