ABB-logo robotika roboti irb 360 irb 460 automatizacija automatika.rs
ABB-logo robotika roboti irb 360 irb 460 automatizacija automatika.rsU Privrednoj komori Srbije, 10. marta 2016. godine u Beogradu, održana je Prva srpsko-nordijska rudarska akademija na kojoj su predstavnici rudarske i geološke struke iz Srbije, Švedske i Finske razmotrili mogućnosti unapređenja privredne i naučne saradnje, kao i većih ulaganja u rudarski sektor Srbije. 
 Program ovogodišnje akademije obuhvatao je dve teme. Prva je bila iz oblasti rudarske regulative i Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima Srbije i Švedske, dok se druga tema odnosila na to kako istovremeno povećati profitabilnost, produktivnost, efektivnost i sigurnost u rudnicima. Cilj akademije je razmena najboljih međunarodnih iskustava iz prakse, kao i uspostavljanje privredne i institucionalne saradnje između Švedske, Finske i Srbije.
 
abb-nordijska-konferencija-automatika-rudarstvo
 Akademiji su prisustvovali i predstavnici iz ABB Srbije i Švedske. Jose Alberto Moschioni, globalni direktor prodaje za podzemnu eksploataciju i direktor rudarskog sektora ABB Švedske održao je prezentaciju na temu “ABB tehnologija za poboljšanje efikasnosti i sigurnosti u podzemnoj eksploataciji”. Fokus prezentacije bio je korišćenje dokazanih tehnologija, koje su razvijene od strane ABB-a, kao i njihova primena u podzemnim rudnicima. Prezentovane su, takođe i informacije o integrisanim rešenjima rudarskih dizalica, kao i rudarske automatizacije, elektrifikacije i ventilacije koje garantuju poboljšanje produktivnosti, profitabilnosti i bezbednosti u podzemnim rudnicima.
 Otvaranjem pet novih rudnika, na postojećim ležištima u Srbiji za koja postoji interes kompanija iz inostranstva, značilo bi pet milijardi dolara direktnih investicija, kao i otvaranje oko hiljadu direktnih i 3.500 indirektnih radnih mesta, rekao je Miroslav Miletić, potpredsednik Privredne komore Srbije (PKS) na otvaranju skupa. U Srbiji je registrovano oko 320 rudarskih preduzeća, različite veličine i svojinskog kapitala koja zapošljavaju 25.000 radnika. Srbija raspolaže znatno većim geološkim resursima od aktivnih ležišta i eksploatacije, s tim u vezi strateški planovi idu u pravcu unapređenja proizvodnje u postojećim rudarskim objektima i otvaranju novih, modernizacije opreme, uvođenje novih tehnika otkopavanja i tehnologija pripreme i prerade, objasnio je Miletić.
 Da je unapređenje rudarskog sektora u Srbiji i podsticaj ulaganju u ovu privrednu granu prioritet, potvrdio je i Siniša Tanacković, pomoćnik ministra rudarstva i energetike. Kako je rekao, u Srbiji postoji tradicija rudarenja, veliki je potencijal sektora, kao i mogućnosti većeg učešća rudarstva u BDP Srbije, koje je 2014. godine iznosilo 1.5 odsto BDP. Ističe da se mnogo očekuje od geoloških istraživanja, koja bi trebalo da rezultiraju otvaranjem novih rudnika.
 Na snažnu podršku unapređenju razvoja srpskog rudarstva i primeni najsavremenijih tehnologija ukazao je i Pertti Ikonen, ambasador Finske u Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji. Stefan Noreén, ambasador, viši savetnik ministra za preduzetništvo i inovacije, švedskog Ministarstva spoljnih poslova predočio je velike mogućnosti prenosa znanja, iskustva i savremenih tehnologija  u rudarstvu iz Nordijskih zemalja u Srbiju.
abb.rs-nordijska-konferencija-automatika-rudarstvo
 Prva srpsko-nordijska akademija bila je i prilika da se predstave rezultati i aktivnosti u eksploataciji mineralnih sirovina kao neobnovljivog prirodnog resursa u savremenim uslovima, koje zahteva strateško planiranje i upravljanje prirodnim dobrom, bolju organizaciju rudnika, dobru logistiku rudarskih radova, veću bezbednost radnika, potpunu brigu o čoveku i očuvanje životne sredine. Predstavljena iskustva Švedske i Finske odlična su prilika da se stručnjaci u Srbiji upoznaju sa svim ovim elementima i izazovima u njihovom sprovođenju. Saradnja sa kolegama iz Švedske i Finske, koja bi trebalo da bude intenzivirana nakon Akademije, otvoriće nove mogućnosti u pravcu unapređenja proizvodnje u postojećim rudarskim objektima i otvaranju novih, modernizacije opreme, uvođenja novih tehnika otkopavanja i tehnologija pripreme i prerade ali i njihovu valorizaciju kroz finalni proizvod nastao u Srbiji.
 Organizatori akademije koja je održana u PKS su Švedska agencija za promociju izvoza (Business Sweden), Ambasada Švedske u Beogradu, Finska mreža za promociju (Team Finland), Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije i Privredna komora Srbije.

 ABB d.o.o.
abb potpis abb srbija automatizacija robotika automatika.rs
Kumodraška 235
11010 Beograd

Tel: 011 3094 300
Fax: 011 3094 343

  www.abb.rs

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.