naslovna_vesti_siemens_automatika.rs.jpg
naslovna_vesti_siemens_automatika.rs.jpgU pilot projektu u Teksasu, Siemens razvija inteligentnu transportnu tehnologiju za brzu i urednu evakuaciju građana. U ovom projektu, sistemi za merenje vremena na semaforu registruju protok saobraćaja i u skladu sa njim prilagođavaju faze crvenog i zelenog svetla. Prikupljani podaci o gustini saobraćaja od strane ovih sistema su takođe uključeni u digitalne putne mape, koje vozači mogu preuzeti za svoje smartphone ili navigacione sisteme kako bi pronašli najbrže puteve u gradu. U hitnim slučajevima, sistem može centralno da kontroliše sve semafore.
 

  cell_phone__signals_help_manage_traffic_automatika.rs.jpg Projekat se sprovodi u Harris County, Teksas, koji obuhvata veću oblast Hjustona. Sa više od četiri miliona stanovnika, Harris County je jedan od najmnogoljudnijih okruga u Sjedinjenim Državama. Kada je Uragan Ike pogodio Teksas u septembru 2008.godine, okrug je bio suočen sa teškim zadatkom evakuacije na hiljade stanovnika, što je bila treća najskuplja katastrofa u američkoj istoriji. Inteligentna tehnologija saobraćaja će pomoći da se takve vanredne situacije lakše prevaziđu u budućnosti.
  Za projekat u Harris County, Siemens je razvio posebno jednostavan, jeftin tajming sistem semafora, koji procenjuje broj vozila na osnovu registrovanja signala koje emituju mobilni telefoni vozača. Prateći softver se dobija od Siemens-ove jedinice  globalnog istraživanja, Corporate Technology.  Uporedni testovi sa procedurama koje izračunavaju gustinu saobraćaja na osnovu stacionarnih čitača naplatnih oznaka, kao što su oni koji se koriste za prijave zagušenja saobraćaja, pokazale su da Siemens-ov sistem obezbeđuje pouzdane podatke, čak i ako samo mali broj vozača ima svoj mobilni telefon uključen.

   Sistem je sada instaliran na 400 raskrsnica u Harris County. Organizatori planiraju da standardizuju komunikaciju između vozila hitne pomoći i infrastrukture, tako da će se na semaforu automatski uključiti zeleno svetlo kad god naiđu vatrogasna i policijska vozila, ili kola hitne pomoći. Sistem bi mogao čak i uskladiti semafore ukoliko nekoliko vozila hitne pomoći pristupa raskrsnici istovremeno. Siemens trenutno razvija takav sistem za testiranje od strane US Department of Transportation.

 
 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.