ctl0809pr_a1.gif

ctl0809pr_a1.gifPovodom 40. rođendana PLC-a priređen je članak u časopisu Control Engineering koji se osvrće na istoriju PLC uređaja i koji je dodatak zanimljivoj godišnjoj anketi u kojoj su učestvovali pretplatnici ovog časopisa koja je za cilj imala da utvrdi u kojim aplikacijama, u kojoj količini i koju vrstu uređaja koriste njihovi korisnici kada su u pitanju PLC (Programmable Logic Controllers) i PAC (Programmable Automation Controllers) uređaji.
Kao neke od prednosti i razloga zbog kojih su se PLC uređaji brzo probili na tržištu autor članka navodi da je njihovom pojavom omogućeno da se istovremeno formira sam uređaj i izvrši njegovo montiranje, paralelno sa razvijanjem logike koja će se koristiti za upravljanje, zatim jednostavno reprogramiranje uređaja koje je omogućilo njihovu prilagodljivost u slučaju unapređivanja u okviru jedne aplikacije, kao i korišćenje jednog uređaja u različitim aplikacijama, i na poslednjem, ali ne i najmanje važnom mestu je njegova osobina da je relativno mali i kompaktan uređaj.

Komentarišući same uređaje, učesnici ankete su bili zamoljeni da izdvoje one osobine zbog kojih se u svojim aplikacijama odlučuju za korišćenje PAC ili PLC uređaja i one koje su bile u samom vrhu liste su sledeće:

-Vreme skeniranja
-Postojanje analognih I/O
-Mogućnost formiranja PID algoritma
-Memorija
-Postojanje univerzalnog softvera za više različitih hardverskih platformi
-Više udaljenih I/O podsistema
-Kontroler koji povezan sa PC-jem
-Integrisani I/O moduli

Gotovo 40% učesnika ankete je reklo da je većina PLC/PAC uređaja koje koriste tipa mikro (15 do 128 I/O). Jedna trećina učesnika ankete je ugradila PLC/PAC uređaje srednjeg tipa (128 do 512 I/O). Dodatno 49% PLC/PAC uređaja se koristi kao embedded kontroler, a 23% je napomenulo da se koriste kao data logger ili SCADA aplikacija povezana sa PC-jem.

Kada je u pitanju njihova upotreba, kontrola mašina je njihova najčešća upotreba, a za upravljanje procesima se koriste na 75% ugrađenih lokacija. Svaki treći učesnik je rekao da   ima PLC/PAC uređaj povezan sa drugim PLC uređajima, a tek 3% uređaja je povezano sa drugim PAC uređajima.

Serijski RS-232/RS-485, 4-20mA / 0-10 V dc, i Ethernet protokol su trenutno najrasprostranjeniji vid komunikacije sa PLC/PAC uređajima.

Trenutno termin PAC predstavlja različite stvari različitim učesnicima ove ankete, ali je njih 37% odgovorilo da trenutno menja PLC uređaje i na njihovo mesto postavlja PAC uređaje.

Praktično svi učesnici ankete koriste leder dijagrame za programiranje svojih PLC/PAC uređaja. Ovo je praktično dvostruko veća upotreba od bilo kog drugog programskog jezika. Među najvažnijim osobinama pri izboru PLC/PAC uređaja koju su učesnici ankete izdvojili je ugrađena podrška za komunikaciju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.