MCMS šake

MCMS šakeDvojica inženjera iz Merilenda su u svom radu opisali razvoj mikroskopskih, hemijski upravljanih robotskih „ruku“ koje mogu da uzimaju i pomeraju male objekte. Njihov pronalazak, iako više podseća na priču iz oblasti naučne fantastike, predstavlja značajan pomak za oblasti mikro-proizvodnje i korišćenje u laboratorijama za precizno i jednostavnije rukovanje malim objektima. Rad o ovim, kako ih autori rada nazivaju „mikrohvatačima“, je objavljen u časopisu  Journal of the American Chemical Society.

U svojoj studiji ova dvojica inženjera, zajedno sa svojim timom, izlažu da su dugo pokušavali da razviju hemijski trigerovane mikroskopske uređaje koji bi mogli da manipulišu malim objektima precizno. Iako su drugi naučnici pokušavali da naprave prototipove sličnih „hvatača“ u laboratorijama, ovi uređaji su uglavnom zahtevali upotrebu baterija i žica, što ih je činilo teškim za umanjivanje i manevrisanje u malim prostorima.

 Uređaj koji su ova dvojica inženjera razvili su mali tanki „mikrohvatači“ oblikovani kao šake koje rade bez upotrebe struje. Prečnik kada su potpuno otvorene im je 0.03 inča, što je manje od prečnika zrna peska, a napravljene su od nikla presvučenog slojem zlata sa šest šiljastih prstiju na metalnom dlanu. Dodavanjem određenih hemikalija izaziva se otvaranje ili zatvaranje ove šake. Tokom laboratorijskog proučavanja, autori ovog rada su demonstrirali da ova mikro-šaka  može da uhvati tanke cevčice ili perlice stakla i da ih premesti na udaljeno mesto pomoću magneta, što pokazuje potencijal ove šake u operacijama koje su esencijalne u procesu proizvodnje a koje sve uglavnom obuhvataju uzimanje predmeta i njihovo premeštanje.

Takođe, autori naglašavaju da je ovo korak napred u procesu razvijanja Mikro Hemijsko Mehaničkih Sistema (Micro Chemo Mechanical Systems – MCMS), nasuprot Mikro Elektro Mehaničkim Sistemima (Micro Electro Mechanical Systems – MEMS). Osnovna razlika je u načinu pokretanja ovih uređaja, jer se MCMS uređaji pokreću hemijski, a MEMS strujom.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.