vesti_naslovna_robotika_rubikova_kocka_lego_logo_roboti_automatika.rs.svg.pngRoboti neće biti ”zadovoljni” sve dok nas ne budu nadmašili u rešavanju i najtrivijalnijih zadataka. Cube Stormer je poslednja kreacija Mike Dobson-a, koja je u potpunosti izrađena od LEGO kocki, a može da reši bilo koju kombinaciju Rubikove kocke dimenzija 3x3x3 za manje od 12 sekundi. U zadnje vreme smo videli veliki broj impresivnih robota iz LEGO Mindstorms od kojih je i paralelni robot koji se može pohvaliti funcionalnošću kao i ABB-ov Flexpicker.

  Rešavanja Rubikove kocke uz pomoć robota (PR2 robot, LEGO NTX Rubik Cube Solver, Cube Stormer i drugih), uređaja koji sadrže kamere i android telefone LG i Samsung, pa i sa N95 Nokia telefonom je postalo sve češće. Iako 12 sekundi nije svetski rekord, Cube Stormer se može pohvaliti ovim rezultatom. Prosečno najbrže rešavanje bilo koje kombinacije Rubikove kocke dim. 3x3x3 od strane čoveka je ispod 10 sekundi. Tako da LEGO robot ima velike šanse da u bliskoj budućnosti obori rekord od 6.24 sekunde postignut ove godine na Kubaroo Open 2011, dok je evropski rekord 7.08 sekunde.
  Cube Stormer radi tako što prepoznaje kombinaciju kocke i onda pomoću algoritma dolazi do rešenja. Ukupan broj kombinacija mogućih sa kockom dimenzija 3x3x3 je 43.252.003.274.489.856.000, a maximalan broj poteza da se reši bilo koja kombinacija je samo 20, dok se većina rešava u 15 do 19 poteza. Do ovoga je došla grupa programera u sradnji sa Google kompanijom. Kako bi došli do ovog rešenja bilo je potrebno 35 procesorskih godina u kojima su analizirane sve moguće situacije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.