naslovna_vesti_siemens_senzori_automatika.rs.jpg

Analizom daha pacijenata novi  Siemens-ov  senzor može danima unapred upozoriti pacijenta na mogući napad astme. Senzor gasa registruje da li postoji mogućnost upale disajnih puteva kod astmatičara, što daje pacijentu vremena da uzme anti-inflamatorne lekove na vreme kako bi sprečio napad. Senzor meri male vrednosti prisustva gasa približne milijarditom delu (ppb). Jedan ppb otprilike odgovara rastvoru kocke šećera u 50m dugačkom bazenu. Novi senzor se nalazi u prototipu uređaja koji će biti prenosiv i samo malo veći od mobilnog telefona.

   Kod pacijenata koji pate od astme, latentna zapaljenja disajnih puteva se obično šire mnogo brže nego što pacijenti mogu bilo šta da osete. Ako je upala intenzivna, sužavaju se vazdušni prolazi i bolesnik ima napad. Napadi mogu biti toliko ozbiljni da pacijentu mora da se pruži bolnička nega, što je razlog zašto mnogi koji pate od astme redovno uzimaju anti-inflamantorne lekove. Ranije je jedini način da se unapred otkriju predstojeći napadi bilo izvođenje skupih ispitivanja pluća, kako bi se utvrdilo da li pacijentov dah sadrži povećan nivo azot-monoksida (NO), koji bi signalizirao napad. Nasuprot tome, novi senzor sa Siemens-ovog odeljenja Corporate Technology će omogućiti pacijentima da sami analiziraju NO u svom dahu. Kao rezultat toga, oni će moći da popiju minimalnu količinu preventivnih lekova i povećaju dozu samo ako je to stvarno neophodno.

siemens_senzor_daha_vesti_automatika.rs.jpg

   Novi senzor može da detektuje povećanja NO i dan pre nego što dođe do akutnog napada astme. Tokom proteklih nekoliko godina, medicinski istraživači i kompanije za zdravstveno osiguranje su priznali da je nivo NO efikasan pokazatelj predstojećeg napada astme. Prilikom analize daha pacijenta, sistem prvo pretvara azot monoksid u azot dioksid, nakon čega gas prolazi kroz senzor. Samo čestice koje će signalizirati napad prianjaju za površinu senzora. Ovo stvara napon koji je izmeren na tranzistoru sa efektom polja (FET). Intenzitet napona direktno zavisi od količine azot-monoksida u dahu pacijenta. Na osnovu ove vrednosti, pacijent može da odluči koju dozu anti-inflamatornih lekova treba da uzme.
  Drugi tip senzora daha omogućiće sportistima da provere da li su dovoljno vežbali da bi sagoreli masne naslage. Princip detekcije je isti, osim što sada senzor meri nivo acetona. Aceton nastaje u telu kada se masne naslage sagorevaju i takođe se može detektovati u dahu osobe.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.