eurobot srbija automatika.rs”Spartak” Powered by Mμ je udružena ekipa drugoplasiranog i četvrtoplasiranog tima sa EUROBOT SRBIJA 2014. Kako bi se predstavili roboti kao i država u što boljem svetlu na evropskom takmičenju u Dizeldorfu, Nemačka, došlo je do spajanja dve ekipe. Srbiju, pored Spartaka, predstavljaju ekipe Electropioneer i Memristor, prva i treća na našem prvenstvu.

 Razloga za ujedinjenje je bilo više: dugodišnje poznanstvo i to da je ekipa Spartak sastavljena od bivših članova ekipe Mμ, nedostatak ljudi u ekipi Spartak, ekipa je imala jednog robota i ne bi stigla da uradi drugog, bolja softverska platforma ekipe Mμ koja radi na Windows 8 i Intelovom računaru NUC i5/8GB RAM, itd. a sve to u cilju da se predstavimo na najbolji način i da na takmičenje izađu što bolji roboti i da se i ove godine osvoje što bolji plasmani. Ovim svim razlozima ekipe Spartak i Mμ opravdavaju svoje ujedinjenje.

Neki od najzanimljivijih delova robota:

  1. Mini PC INTEL NUC sa procesorom i5 (sponzorstvo Intel Srbija);
  2. Veliki robot ima 5 senzora daljine, mali 4 (sponzorstvo IFM Electronic);
  3. Robote pokreću MAXON motori jačine 60W – 2kom po robotu (dobijeno od FTN-a na korišćenje);
  4. Veliki robot koristi istovremeno 3 litijumske baterije (LiPo 4s 14.8V), mali 1kom (sponzorstvo RC Srbija);
  5. Bikoni za određivanje pozicije protivničkog robota (triagulacija pomoću IR LE dioda, a slanje preko bluetooth modula);
  6. Web kamera za viziju, detekciju boje vatre tj. trouglova;
  7. 4 vakuum pumpice za sisaljke na rukama koje pokreću profi servo motori za manipulaciju trouglovima;
  8. Encoderi i ostala elektronika razvijena od strane članova ekipa.

Mora i da se napomenu i veoma složeni algoritmi za pathfinding, predviđanje putanje protivnika i kompleksan kod od preko 100 hiljade linija koda u C# Visual Studio, sa mnoštvom bluetooth i serijskih konekcija.

Video u tekstu prikazuje robota koji je sakupio 37 poena, znatno više nego na domaćem prvenstvu. ”Ponovljivost od 37 poena se javlja u 70% slučajeva, više od 40 poena u 25%, a desi neka gre[ka, gubitak pozicije, zaglavljivanje motora i slično u nekih 5% ali ni tada robot nije ispod 32 poena. Cilj je svakako uvećati procenat prikupljanja više od 40 poena kako bi robot ostvario što bolji rezulta”, kažu u Spartaku.

 Nama jedino ostaje da im poželimo sreću i puno uspeha. Makar da naše ekipe ponove rezultat iz 2012.godine(3. i 4. mesto). Evropsko prvenstvo počinje danas, 6.juna, i traje do 8.juna a održava se u Dizeldorfu, Nemačka.

SREĆNO!

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.