seagen siemens podvodne elektrane vetroturbine obnovljivi izvoriSiemens nastavlja da učestvuje u razvoju i unapređenju elektrana koje koriste plimu i oseku za stvaranje električne energije, reč je o SeaGen elektranama. Sa testiranjem je početo 2003.godine, dok je prva instalirana i povezana u sistem 2008.godine. Prava SeaGen elektrana, snage 1.2MW, se nalazi u vodama Severnog Irskog mora. Ova elektrana isporučuje električnu energiju za oko 1500 domaćinstva. Snagu generišu dva velika podvodna rotora koja pokreću struje nastale usled plime i oseke.

 Elektrana od 8 MW je u završnoj fazi i nalazi se u Škotskoj, rok za završetak radova je 2014.godina. U planu je da ova elektrana napaja više od 9 hiljada domaćinstva. Treća elektana počinje da se gradi na obalama Velsa, snaga elektane će iznosti 10MW – 5 turbina, što je dovoljno za snabdevanje 10 hiljade domaćinstva sa ekološki čistom energijom. Na elektrani u Velsu biće upotrebljeni novi rotori prečnika 20 metara, ovi rotori predstavljaju novu generaciju tidal turbina.
 
 Prema nekim istraživanjima, moguće je proizvesti i do 800 milijardi KWh na godišnjem nivou u celom svetu, što je dovoljno za snabdevanje 250 miliona domaćinstava. Svakim danom elektrane se unapređuju i ostvaruju sve bolje rezultate. U 2012.godini u jednom danu je najviše generisano 22.53 MWh.
 
 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.