naslovna solarbike vesti novi sad obnovljivi izvori energije solarane ploce paneri elektronika automatika.rs
naslovna solarbike vesti novi sad obnovljivi izvori energije solarane ploce paneri elektronika automatika.rsGrupa studenata sa različitih departmana (mehatronika, arhitektura, elektronika), sa Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada radi na projektu čiji je cilj realizacija novog vida javnog transporta u Novom Sadu. Koji je zbog gustine automobilskog saobraćaja efikasniji za stanovništvo, zdraviji i ne zagađuje okolinu.
 
 

 Projektom se predlaže uvođenje u saobraćaj električno pogonjenih bicikala koji se pune električnom energijom dobijenom iz solarnih panela, izgradnja stanice za njihovo parkiranje, iznajmljivanje i solarno punjenje.

Perspektivni prikaz solarbike vesti novi sad obnovljivi izvori energije solarane ploce paneri elektronika automatika.rs

 Projektom se, takođe, razrađuje prilagođavanje “običnih” bicikala potrebama sistema kao i razvoj softvera za nadgledanje sistema i upravljanje njegovim radom. Obzirom da se radi o biciklima koji imaju pomoćni elektro motor oni ne zagađuju okolinu, ni izduvnim gasovima, ni bukom. Na ovaj način se smanjanje zagađenje gradskih sredina i povećava efikasnost kretanja stanovništva, pogotovo u užem gradskom jezgru, što je glavni motiv predlaganja ove ideje. Pored zagađenja, stanovnici Novog Sada imaju i izražene kardiovaskularne probleme zbog male fizičke aktivnosti i nepravilne ishrane, a korišćenje ovog vida transporta će delimično transformisati prevoz gradom u jedan vid rekreacije.

 Rezultat projekta je automatska stanica za solarno punjenje i iznajmljivanje električnih bicikala u kojoj je moguće da korisnik bez prisustva pomoćnog radnika iznajmi bicikl, pri čemu se automatski vodi evidencija o iznajmljivanju i stanju bicikala i koja je povezana u sistem stanica raspoređenih po celom gradu. Ovi bicikli bi se iznajmljivali od aprila do septembra, a u ostalom delu godine stanica bi služila kao mesto okupljanja uz mogućnost korišćenja bežičnog interneta.

 Na projektu se aktivno radi od avgusta 2011.godine, dok se realizacija projekta očekuje pet meseci nakon dobijanja potrebnih sredstava, što se predviđa sredinom sledeće godine.


 

{gallery}vesti/solarbike/galerija{/gallery}

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.