Uprkos velikom interesovanju i iščekivanju, korisnici pametnih telefona u Kini najverovatnije neće imati priliku da u skorije vreme koriste aplikaciju ”Pokémon Go”.

 U Kini su objavili da Nintendova hit aplikacija i kao druge igre u realnom vremenu, predstavljaju potencijalni rizik kada je u pitanju bezbednost, i neće biti licencirane sve dok se ne izvrše procene opasnosti, javlja Reuters.

 Na svom sajtu kineski Audio-video i Udruženja digitalnih medija kao razlog protiv davanja licence igri navode: ”Ugrožavanje bezbednosti geografskih informacija i opasnost po transport i ličnu bezbednost potrošača.”

 Ovonedeljna izjava je kontadiktorna onoj koju je država dala u julu. Basplatna, vezana za lokaciju, mobilna igra traži od korisnika da zapravo odlaze u svoj komšiluk ne bi li uz pomoć aplikacije lovili i zarobili virtualne likove.

 Igra je postala apsolutni hit od kako je debitovala sredinom 2016. godine, kako je Apple objavio za svoju najpopularniju aplikaciju ”kulturološki fenomen”.

 Igra je takođe tek nedavno licencirana u Indiji, zemlji za koju ljudi kažu da je ”jednako birokratska” kao i Kina.

 Iako igra u Kini nije zvanično objavljena, ”Pokémon Go” je postao senzacija u ovoj državi, kako kaže Nanfang, sajt iz Hong Konga posvećen vestima u Kini. Objavili su da je #PokemonGo upotrebljeno 330 miliona puta do kraja jula na Sina Weibo, kineskom mikroblog sajtu.

 Ipak, kineska vlada čvrsto stoji pri stavu da igra predstavlja prevelik rizik da bi bila zvanično objavljena. The Daily Beast javlja da zbog kreatora igre, Niantic Inc., igra prikuplja previše informacija od svojih korisnika, dok je neki nazivaju bazom ličnih podataka, san svakog hakera. Kako oni kažu, pravila privatnosti ove kompanije iz San Franciska daju joj za pravo da ove lične podatke korisnika predaje policiji, prodaje, deli onima koji su za njih zainteresovani, pa čak i da ih čuva u stranim državama u kojima je zakon o privatnosti podataka otvoreniji.

 U Kini se ovaj problem pretvorio u teoriju zavere da je ova aplikacija trojanski konj koji kontrolišu Sjedinjene Američke Države i Japan da bi otkrili gde se nalaze njihove vojne baze. Ova aplikacija se oslanja na Američki Google kada je u pitanju lociranje (koji je blokiran u Kini), a delom je u vlasništvu Japanskog Nintenda, kako javljaju u Reotersu.

 Po teoriji zavere, dve zemlje mogu da uz pomoć igre utvrde gde se  nalaze kineske vojne baze procesom eliminacije, utvrđujući gde korisnici ne mogu da idu da uhvate likove iz Pokemona.

 ”U Kini je glavni bezbednosni problem sa Pokémon Go aplikacijom taj da jedan od distributera vrlo verovatno ubacio virus trojanskog konja u instalaciju, što bi omogućilo pristup pametnim telefonima sa bilo koje udaljene lokacije” kaže Wang Biao, ekspert za bezbednost na internetu, za Nanfang.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.