robotika eurobot srbija 2014 nacionaln prvenstvo u robotici automatika.rs
robotika eurobot srbija 2014 nacionaln prvenstvo u robotici automatika.rsOvogodišnje Nacionalno takmičenje iz robotike, dvanesto po redu, se održava 26.aprila 2014.godine u Novom Sadu, prostorije SPENS-a. EUROBOT je međunarodno takmičenje mladih (pretežno studenata) iz domena robotike koje se svake godine održava u drugoj zemlji. Takmičenje je 2010-te godine bilo održano u Švajcarskoj u mestu Rapperswil, 2011-te godine u Rusiji u mestu Astrahan, a prethodna dva u Francuskoj u mestu La Ferte Bernard

Malo istorije:

 Prvo takmičenje je održano 1994. godine sa devet ekipa iz četiri zemlje, dok je prošlogodišnje okupilo 50 ekipa iz 31 zemlje. Na takmičenju mogu da učestvuju samo po tri ekipe iz svake zemlje, što znači da one zemlje koje imaju više ekipa treba da organizuju svoja izborna takmičenja (Nacionalne kupove) na kojima će biti izabrani najbolji. U ovom trenutku nacionalna takmičenja imaju samo Francuska, Švajcarska, Belgija, Španija, Nemačka, Austrija, Češka, Rusija i mi. Svakako je najimpresivnije francusko nacionalno takmičenje na kojem učestvuje oko 200 ekipa. Mi smo na EUROBOT takmičenju učestvovali već 9 puta i uvek imali zapažen uspeh (2003. godine smo osvajili 5-to mesto u Evropi, dok su 2006-te godine naše tri ekipe zauzele 3-će, 6-to i 11-to mesto, dok smo 2012. godine zauzeli 3-će i 4-to mesto, što nas svrstava u red veoma uspešnih zemalja).

 Nacionanlna takmičenja imamo već jedanaest godina i naredno će biti dvanaesto. Za ovogodišnje nacionalno takmičenje se prijavilo 18 timova iz Novog Sada, Subotice i Beograda. U želji da domaćem auditorijumu prikažemo i inostrane ekipe na ovogodišnjem takmičenju će učestvovati i dve ekipe iz Francuske: ekipa SUPAERO sa univerziteta u Tuluzu koja je 2004. godine bila prvak Evrope i ekipa ISTY mécatronique univerziteta u Versaju.

 Ove godine će prvi put u našoj zemlji biti organizovano takmičenje Eurobot Junior u kome su učesnici deca uzrasta do 18 godina. Ovo takmičenje će biti održano istovremeno kad i glavnio Eurobot takmičenje. Učestvovaće 7 ekipa čiji su članovi polaznici kurseva Mala škola elektronike koju čine deca uzrasta od 7 do 14 godina.

Zadatak koji treba realizovati:

 Takmičenje se odvija tako što se svake godine pravi robot sa potpuno novim karakterstikama. Naime, sudijski komitet EUROBOT-a u septembru formuliše zadatak radi čijeg rešavanja ekipe tokom naredne godine treba da realizuju robote. Tema ovogodišnjeg takmičenja je istraživanje praistorije, odnosno roboti imaju zadatak da putuju kroz vreme, i odlaze u praistorijsko doba kako bi pomogli čoveku da preživi u teškim uslovima.

1 robotika eurobot srbija 2014 nacionaln prvenstvo u robotici automatika.rs

Slika br.1 Logo takmičenja Eurobot 2014
 Roboti imaju nekoliko zadataka da ispune tokom svoje posete pećinskim ljudima. Prvi zadatak je da sakupe vatru i prenesu je u pećinu kako bi se ljudi ugrejali. Drugi zadatak je da ulove mamuta uz pomoć koplja i mreže, kako bi prehranili ljude. Iz istog razloga roboti će sakupljati voće sa stabala koja se nalaze na stolu. Za kraj roboti imaju zadatak da ostave sliku na zidu pećine kako bi je buduće generacije pronašle. Na stolu dimenzija 2×3 metra se nalazi veliki broj slučajno raspoređenih drvenih trouglova (obojenih u crvenu sa jedne, i žutu boju sa druge strane) koji predstavljaju vatre koje robot sakuplja. Voće koje robot sakuplja je predstavljeno obojenim čepovima od plute koji su okačeni na improvizovana stabla po stolu. Pošto na stablu postoji i trulo voće (ofarbano u crno) robot ima zadatak da samo zdravo voće (ljubičasto) prenese u korpu.
 
2 robotika eurobot srbija 2014 nacionaln prvenstvo u robotici automatika.rsSlika br.2 Voće na stolu
 
 Roboti mamuta love tako što na njega (predstavljenje pločom u obliku mamuta) ispaljuju koplja (loptice za stoni tenis prekrivene čičak trakom koje se zakače za deo koji je na mamutu prekriven drugom stranom čičak trake) ili hvatanjem u mrežu koja mamutu treba da „oteža“ kretanje.

3 robotika eurobot srbija 2014 nacionaln prvenstvo u robotici automatika.rs

Slika br.3 Mamut koga love roboti u sklopu ovogodišnjeg zadatka
 Robot ima mogućnost da na zidu (predstavlja zid pećine) zakači sliku koja predstavlja poruku za budućnost.

4 robotika eurobot srbija 2014 nacionaln prvenstvo u robotici automatika.rs

Slika br.4 Mesto za postavljanje poruka
 
 Svaka od ovih akcija i zadataka koji roboti izvrše nosi određen broj poena koji se na kraju meča sabiraju. U meču učestvuju dva robota (jedan žuti i jedan crveni). Pobednik je onaj robot koji tokom meča koji traje 90 sekundi sakupi više poena.

5 robotika eurobot srbija 2014 nacionaln prvenstvo u robotici automatika.rs

Slika br.5 Izgled postavke stola
 
 Važno je da se napomene da su tokom meča roboti potpuno autonomni, kako u energetskom tako i u upravljačkom smislu, i da nakon startovanja potpuno sami obavljaju zadatak i rešavaju sve nastale situacije. Realizacija ovakvih uređaja je veoma ozbiljan i složen zadatak pa studenti ulože veliki napor da bi ih doveli do takmičarskog nivoa.

Takmičenje i pravila:


 Pravila takmičenja i opis zadatka za tekuću godinu se objavljuju početkom oktobra i važe za svi timove u Evropi. Pravila takmičenja su veoma detaljna (oko 40 strana) i možete ih pogledati ovde.

 Pre samog takmičenja sudije proveravaju da li je svaki robot urađen u skladu sa pravilima i da li je funkcionalan. To se naziva homologacijom. Mere se obim, visina, da li su obezbeđeni svi postavljeni zahtevi (npr. na tačno određenom mestu na robotu mora da postoji platforma na koju protivnički tim može (ukoliko želi) da postavi uređaj pomoću kojeg može da detektuje gde se robot trenutno nalazi), proverava se da li su ugrađene komponente dozvoljene, itd. Potom se robot stavlja na takmičarski sto. Prvo se proverava da li je robot sposoban da detektuje prepreku koja se nenadano pojavila pred njim i da li je u stanju da se zaustavi. To mora da bude ispunjeno. Sudar sa protivničkim robotom nije dozvoljen. Zatim se proverava da li su ispunjeni minimalni uslovi za funkcionalnost robota. Robotu se odobrava učešće na takmičenju ukoliko mnimalno može da postigne jedan poen bez protivničkog robota na stolu. Ako to nije u stanju da ispuni, ni njegovo učesvovanje na takmičenju nije opravdano. 

6 robotika eurobot srbija 2014 nacionaln prvenstvo u robotici automatika.rs

Slika br.6 Naši studenti posle osvajanja 3-ćeg i 4-tog mesta na takmičenju u Francuskoj 2012. godine
 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.