naslovna_vesti_upravljanje_procesima_plc_touch_paneli_eaton-electric_elektricna_energija_elektronika_automatika.rs.jpg
naslovna_vesti_upravljanje_procesima_plc_touch_paneli_eaton-electric_elektricna_energija_elektronika_automatika.rs.jpgxSystemV serija operator panela i operator panela sa integrisanom PLC funkcionalnošcu, kao i xSystemN porodica distribuiranih I/O modula stiže nam  iz Eaton-a. Moderni operator paneli krajnjem korisniku pružaju jasnu i fleksibilnu meni navigaciju i brz i tacan uvid u stanje mašine ili pogona, dok istovremeno, projektantu – programeru omogucuju razvoj jednog takvog sistema na jednoj hardversko softverskoj platformi.
 

 
  Savremene mašine i industrijski pogoni postaju sve kompleksniji – sve je više uređaja kojima treba upravljati, sve je više naprednih senzora čija stanja treba očitavati. Da bi odgovorili zahtevima koji se pred njih postavljaju, današnji kontrolno upravljački sistemi moraju biti modularni, kako bi se napravila konfiguracija koja što bliže odgovara zahtevu, moraju biti otvoreni za komunikaciju sa drugom opremom preko nekog od standardnih industrijskih komunikacionih protokola, moraju biti jednostavni za ugradnju i održavanje kako bi se smanjilo vreme koje se troši na instaliranje, povezivanje, testiranje opreme i kasnije redovno održavanje.
  halbprofil_naslovna_procesima_plc_touch_paneli_eaton-electric_elektricna_energija_elektronika_automatika.rs.jpg
  Micro Paneli serije xSystemV iz EATON-a su operatorski paneli, koji se u zavisnosti od tipa mogu koristiti i kao programabilni logički kontroleri – PLC. Primena Micro Panela je široka – od automatizacije mašina, preko automatizacije proizvodnih linija i procesa u industriji do kontrolnih i informativnih panela u „automatizaciji zgrada“. Micro paneli se i zrađuju u veličinama ekrana od 3,5” do 15”, tako da je uz njih moguće izabrati uređaj baš po meri aplikacije. Razvoj kontrolne aplikacije vrši se pomoću naprednog Xsoft CoDeSys 2.0 razvojnog okruženja baziranog na IEC 61131-3 standardu. Razvoj vizuelizacije je kroz Galileo razvojno okruženje. 
 
 Jedna od specifičnih osobina Micro Panela je da se mogu koristiti i horizontalno (Landscape) i vertikalno (Portrait), tj. vizuelizacija se može programirati za oba položaja panela. Takođe, pored standardnih 4:3 formata ekrana, mogu se izabrati i ekrani sa proporcijom slike 16:9 (Wide Screen). Izvedba kućišta Micro Panela može biti od nerđajućeg čelika, što Micro Panele čini odličnim izborom za primenu u prehrambenoj industriji.
 
  XsystemN jee_eco_upravljanje_procesima_plc_touch_paneli_eaton-electric_elektricna_energija_elektronika_automatika.rs.jpg decentralizovani sistem I/O modula (kartica) – XION, koji sa Micro Panelom komunicira preko nekog standardnog industrijskog komunikacionog protokola – ProfiBus, CANopen, DeviceNet. Broj ulaza/izlaza definiše korisnik prema zahtevu aplikacije. U igri su sve standardne vrste ulazno-izlaznih kartica – digitalni ulazi, digitalni izlazi, anlogne kartice koje mogu prihvatati strujne ili naponske signale, signale sa Pt100 temperaturnih sondi ili sa termoparova, te brze brojačke kartice i specijalne kartice za povezivanje nagrađenog SmartWire Darwin  sistema.
 
  mc2_10_12_vesti_upravljanje_procesima_plc_touch_paneli_eaton-electric_elektricna_energija_elektronika_automatika.rs.jpg
  Kako izgleda jedan sistem automatizacije zasnovan na Micro Panelu i XION decentralizovanim I/O modulima – Kontrolna aplikacija i vizuelizacija se izvršavaju na Micro Panelu. Decentraliizovani ulzno-izlazni moduli su preko ProfiBus-a povezani na HMI/PLC Micro Panel. Micro Panel može biti u centalnom mestu sa upravljanje – kontrolna soba, dok su XION decentralizovani ulazno izlazni moduli instalirani po ormarima u pogonu. Na ovaj način smanjeno je ožičenje u celom sistemu – od kontrolne jedinice do XION modula ide samo jedan komunikacioni kabal, dok je ožičenje senzora, instrumenata i izvršnih elemenata lokalno po pogonu, čime je i mogućnost greške smanjena i proces održavanja pojednostavljen.
 
 
  Uz MicroPanele dolazi OPC server, tako da je integracija u više nadzorno upravljačke sisteme (SCADA) lako ostvariva.
 
  Jedan ovakav sistem, sa centralnim Micro Panel HMI/PLC uređajem i 6 decentralizovanih modula sa ukupno nešto ispod 1000 ulazno izlaznih signala (digitalnih i analognih) implementirala je Delta Inženjering, partner Eaton electrica za industrijsku kontrolu i automatizaciju u Postrojenju za preradu otpadne vode iz pogona odmašćivanja, lakirnice i tehničkog čišćenja u fabrici automobila FIAT u Kragujevcu. Kompletnim pogonom se može upravljati preko Micro Panela veličine 10.4” ili preko SCADA sistema. Šest lokacija sa decentralizovanim ulazno-izlaznim modulima su u krugu od 600m od kontrolera, i komuniciraju preko ProfiBus-a.
 
 Više informacija o svim EATON proizvodima za automatizaciju možete pronaći na www.eaton.rs  ili  www.eatonautomation.com  .
 


         Eaton electric d.o.o.
         Rumski drum br. 13
eaton-electric_plc_touch_paneli__elektricna_energija_automatika.rs.jpg
         Sremska Mitrovica
 
  Prodaja – Ogranak Beograd
    Milutina Milankovića 7
    11070 Novi Beograd

 tel: 011 3777 007; 011 3777 017
                 ww.eaton.rs

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.