Microsoft je, 2015.godine, potpisao da će testirati novi Windows 10 na Xiaomi uređajima, potom je 2016.godine Xiaomi otkupio određena prava kako bi mogao na svojim uređajima da pokreće i druge Microsoft usluge, danas, ove dve kompanije najavljuju novo poglavlje u svojoj međusobnoj saradnji. Xiaomi i Microsoft potpisali su memorandum, kako bi bliže sarađivali u oblastima cloud computing-a, veštačke inteligencije i samog hardvera.

 Obzirom da se sam Xiaomi u velikoj meri fokusirao na azijsko-pacifičko područje i tamo prodavao svoj glavni proizvod – mobilne telefone, pretpostavlja se da su ovaj ugovor potpisali kako bi proširili svoje poslovanje i na zapadu, posebno u SAD. S druge strane, ovo je vrlo specifična situacija za Microsoft, obzirom da su sa tržišta povukli velik broj hardverskih proizvoda i očigledno je da su na tom polju imali ozbiljne probleme, naročito kada su u pitanju mobilni telefoni, zbog neuspele saradnje i povećanja prodaje Nokia telefona sa Windows operativnim sistemom.

 Mobilni uređaji svakako nisu oblast u kojoj Microfost može da uspe sam, a sada će da pokažu drugačiji pristup u saradnji sa novim partnerom na tom polju, u nadi da će poslovanje proći bolje nego sa Nokiom. Xiaomi je jedna od najinovativnijih kompanija u Kini, ali postaju sve popularniji i na različitim tržištima širom sveta. Jedinstvene prednosti i iskustva sa radom kompanije Microfost na poljima veštačke inteligencije, kao i proizvodi poput čuvenog Azure, omogućiće Xiaomi-u da razviju najsavremeniju tehnologoiju na svetu.

 Xiaomi se vodi misijom da isporučuju tehnološke inovacije svima širom sveta. Smatraju da će uz saradnju sa Microfost-om to uspešno i ostvariti, i da će uspeti da kreiraju kreativne i zanimljive proizvode i usluge za svoje korisnike. Istovremeno, ovo je prilika da Microfost pridobije sve korisnike širom sveta koji koriste Xiaomi proizvode.

 Cloud podrška razvijaće se tako što će Xiaomi koristiti Microsoft Azure za skladištenje podataka i druge usluge, koje pruža ova platforma. Xiaomi takođe planira da otpočne sa proizvodnjom laptop računara koji će podržavati Microsoft operativni sistem. U sklopu celog ovog ugovora o saradnji, ova dva giganta radiće i na razvitku pametnih zvučnika, koji će se služiti veštačkom inteligencijom koristeći Cortanu, virtuelnog asistenta. Pored ovoga, veštačku inteligenciju razvijaće kroz mnoge druge projekte koji su zasnovani na širokom spektru Microsoft AI tehnologija poput računarske vizije, unosa teksta, konverzacionalne veštačke inteligencije, grafikona a usput i razvoja pretraživača Bing, Edge, Xiaolce, SwiftKey kao i Skype-a.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.