ABB-logo abb solar impuls automatizacija automatika.rsABB, vodeća svetska kompanija u oblasti energetike i industrijske automatizacije, sa ponosom prati avion Solar Impulse i njegovu posadu na prvom letu oko sveta na kojem se za napajanje koristi samo sunčeva energija. Avion je poleteo juče iz Abu Dabija.

 ABB i Solar Impulse su 2014. godine sklopili savez za inovacije i tehnologiju kako bi promovisali zajedničku viziju smanjenja potrošnje resursa i povećanja korišćenja obnovljivih izvora energije.
 “ABB je ponosan na sklapanje saveza za inovacije i tehnologiju sa kompanijom Solar Impuls, kao i na činjenicu da se nalazi u pratnji prvog leta oko sveta na kojem se za napajanje koristi samo sunčeva energija”, rekao je glavni izvršni direktor ABB-a Ulrich Spiesshofer. “ABB i Solar Impulse strastveno pomiču granice tehnologije i inovacija sa ciljem da svet učine boljim.”

Tri ABB-ova inženjera su radila sa Solar Impulse timom, dajući doprinos projektu u vidu svoje stručnosti i iskustva. Oni su pomogli da se poboljša dotok energije iz solarnih ćelija i unapredi elektronika za punjenje sistema baterija u avionu.

 Na planiranoj ruti aviona dužine od 35.000 kilometara, piloti Bertrand Piccard i Andre Borschberg će se smenjivati na dužnosti kako avion bude napredovao iz Abu Dabija prema istoku. Zaustaviće se u nizu gradova uključujući Muskat, Oman; Ahmedabad i Varanasi u Indiji; Mandalaj u Burmi; Čongking i Nanjing u Kini i Havaje, Finiks i Nju Jork u Sjedinjenim Američkim Državama, pre prelaska Atlantika na svom povratku u Abu Dabi, gde se njihov dolazak očekuje sredinom 2015. godine.
 Najveći izazov na ovom putu će biti neprekidan let u trajanju od pet dana i noći preko velikog dela Tihog Okeana iz Kine na Havaje. Avion, koji se napaja preko 17.248 solarnih panela, će tokom dana lebdeti na visinama blizu 10.000 metara kako bi u potpunosti napunio svoje baterije da može ostati u vazduhu tokom noći.
03 ABB-SI ABB-solar impuls automatizacija automatika.rs
 ©Solar Impulse | Anna Pizzolante | Rezo.ch
 ABB-ov entuzijazam na projektu Solar Impulse ne proizlazi samo iz zajedničke vere u inovacije i tehnologiju, već i iz slogana kompanije: “Energetika i produktivnost za bolji svet”. Duh projekta Solar Impulse odražava težnje ABB-a prema podsticanju operativne efikasnosti, smanjenju potrošnje resursa, omogućavanju održivog prevoza i povećanju prodora čiste, obnovljive energije.
 Kao jedan od najvećih svetskih proizvođača transformatora, elektromotora i pogona promenjive brzine, ABB i njegovi proizvodi imaju značajnu ulogu u povećanju energetske efikasnosti. ABB pogoni instalirani širom sveta su, na primer, uštedeli više od 445 teravat-sati (TWh) električne energije u 2014. godini, što je jednako godišnjoj potrošnji od oko 110 miliona evropskih domaćinstava.
 Kao drugi najveći svetski isporučilac solarnih invertora i jedan od najvećih isporučilaca za vetroelektrane, ABB je lider u efikasnoj i pouzdanoj integraciji obnovljivih izvora energije u energetske mreže. ABB pomaže u izgradnji sve obuhvatne mreže za brzo punjenje električnih vozila u Europi i isporučuje ključnu opremu za najveću svetsku mrežu brzih punjača za električne automobile u Kini.
 “Kada govorimo o čistim tehnologijama za svetsku upotrebu, to nije san, već stvarnost. Zahvaljujući ABB-u one su dostupne natržištu, te su već postigle uštedu energije ekvivalentnu potrošnji miliona domaćinstava”, rekao je Piccard, švajcarski pionirvazduhoplovstva, član prvog tima koji je 1999. godine obišao Zemlju u balonu.
 Borschberg vidi kako se “tehnologija menja puno brže nego što smo mogli zamisliti. Pravi je izazov izgraditi svest koja nas podstičena razvoj u skladu sa brzinom napretka tehnologije, a ABB proaktivno rešava taj izazov”.
 Od 2010. godine su Piccard, predsednik projekta, i Borschberg, njegov glavni izvršni direktor, zajednički postavili osam međunarodnih vazduhoplovnih rekorda na letovima iznad Evrope, Severne Afrike i SAD-a u prototipu aviona sa solarnim napajanjem, uključujući rekord za trajanje, visinu i udaljenost leta.
 Za više informacija o saradnji ABB-a na projektu Solar Impulse posetite http://new.abb.com/betterworld.
 ABB (www.abb.com) je vodeća svetska kompanija u domenu energetike i industrijske automatizacije koja svojim korisnicima izoblasti infrastrukture, transporta i industrije omogućava unapređenje njihovih performansi uz smanjivanje štetnih uticaja na životnusredinu. ABB Grupa posluje u oko 100 država u svetu i zapošljava oko 140.000 ljudi.


 ABB d.o.o.
abb potpis abb srbija automatizacija robotika automatika.rs
Kumodraška 235
11010 Beograd

Tel: 011 3094 300
Fax: 011 3094 343

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.