Iz Amazona javljaju da njihov virtuelni asistent, koji se aktivira pomoću glasovnih komandi, Alexa, će uskoro imati mogućnost da identifikuje osobu sa kojom razgovara.

 Tehnologija prepoznavanja glasa nije ništa novo, ali će Alexa biti prvi glasovni asistent koji će ponuditi ovu sposobnost na tržištu. Programeri i inženjeri kompanije Amazon rade na ažuriranju ovog projekta još od 2015. godine, a lansiranje u javnost odlažu zbog problema privatnosti.

 Funkcija koju Alexa ima naziva se Glas ID. Funkcionisala bi tako što bi glas neke osobe bio upoređivan sa glasovima koji postoje u bazi podataka i koji su ranije nasnimljeni, i na taj način bi se mogao utvrditi identitet osobe koja se obraća ovom virtuelnom asistentu.

 Međutim, privatnost korisnika itekako može da predstavlja veliki problem. Kritičari ističu da Alexa i drugi glasovni asistenti poput Apple-ovog Sirija i Google-ovog asistenta u suštini jesu primeri Big Brother tehnologije, koju je napisao čuveni George Orwell 1984.godine. Sve što se izgovori u prisustvu Alexe, beleži se u jednu bazu podataka, koju kasnije analizira Amazon. Kompanija tvrdi, da prikupljene informacije koristi samo u cilju poboljšanja korisničkog iskustva. Postavlja se pitanje, ko sve ima pristup ovim infromacijama osim Amazona?

 Nedavna otkrića o umešanosti obaveštajnih službi u stvaranju velikih internet kompanija kao što su Google i Facebook, trebalo bi da budu dovoljno upozorenje da se podaci prikupljeni pomoću glasovnih virtuelnih asistenata poput ovog, nadziru.

 Mogućnost nadziranja, danas, praktično nema kraja. Masovno se proširuju sa pojavom smart uređaja. Veoma brzo smo usvojili tehnologije koje pretvaraju naše uređaje poput telefona, računara, automobila, pa čak i dečije igračke u potencijalne špijunske uređaje.

 Ako sve ovo nije bilo dovoljno, da postanete barem malo skeptični i sumnjičavi oko virtuelnog asistenta Alexa i ”njegovih” istinskih motiva, podelićemo sa vama još jednu informaciju! Na internetu se pojavio video, u kom je prikazan Alexa Echo Dot uređaj koji se momentalno isključio sam od sebe, kada su mu postavili pitanje u vezi sa njegovim povezivanjem sa Centralnom obaveštajnom agencijom – CIA. Taj video možete pogledati u nastavku.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.