Osnivač kompanije Tesla i SpaceX, Elon Musk je osnovao kompaniju Neuralink koja radi na spajanju kompjutera s ljudskim mozgom.

 Neuralink će pokušati da razvije ono što Musk naziva tehnologijom “nervne vezice”, odnosno implantiranje malenih elektroda u mozak kojima bi se jednog dana omogućilo da se u računare smeštaju ili iz njega preuzimaju misli.

 Jedan od najpoznatijih i najuspešnijih američkih inovatora u poslednjih par godina je nekoliko puta naglašavao da priprema ovakav poduhvat. “Mislim da ćemo u budućnosti verovatno videti bliskiju povezanost ljudske i digitalne inteligencije”, rekao je u jednom intervjuu prošle godine.

 Nejasno je kakvu će vrstu usluga kompanija Neuralink pružati, ali smatra se da će poslovati po sličnim principima kao SpaceX i Tesla.

 Neurohirurzi su do sada ugrađivali elektrode ili čipove u ljudski mozak, ljudima koji boluju od demencije, epilepsije i drugih moždanih bolesti, kao deo procesa izlečenja, ali postavlja se pitanje, da li bi potpuno zdrav čovek, bio rad da se podvrgne jednom takvom poduhvatu, poput otvaranja lobanje, zarad ovoga?

https://www.youtube.com/watch?v=cIYAhIt2UEM

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.