Osnivač Facebook-a, Mark Zuckerberg, je izneo javnosti plan da će pomoću sistema za veštačku inteligenciju pregledati sav sadržaj postavljen na ovoj socijalnoj mreži.

 U pismu koje opsije plan, rekao je da će algoritmi biti u stanju da uoče terorizam, nasilje, maltretiranje, pa čak da će moći i da spreče samoubistva. Facebook sve više postaje globalni pokret, a ne kompanija kojoj je glavni cilj ostvarivanje profita! Ranije, sva pažnja i rad bili su usmereni na povezivanje sa prijateljima i porodicom, dok će se u budućnosti fokusirati na razvijanje društvene infrastrukture za zajednice sa naglaskom na sigurnost, informisanost…

 Posebno važan deo njegovog pisma je deo koji se odnosi na borbu s lažnim vestima i uznemirujućim, odnosno nasilnim i terorističkim sadržajem. Zuckerberg smatra da su tokom godina napravili greške kada su uklanjali ovakav sadržaj sa mreže, ali svi smo svesni da je nemoguće svakodnevno pregledati milijarde objava sa Facebooka. On veruje da će u budućnosti veštačka inteligencija puno brže i delotvornije moći da pregleda sadržaj objavljen na ovoj mreži. Takođe je posebno naglasio kako će AI moći na vreme i bolje od ljudi prepoznati opasnosti poput planiranja terorističkih napada korišćenjem privatnih kanala.

 Trenutno se razvijaju algoritmi koji bi trebali da razlikuju vesti o terorizmu od terorističke propagande, ali do razvoja tako ”pametne” veštačke inteligencije ipak treba da prođe još dosta vremena.

 Bitno je naglasiti, i to da će i sami korisnici moći da podele svoje lično iskustvo sa svim ovim unapređenjima ove društvene mreže. Važno je obezbediti korisnicima moć nad svojim ličnim online iskustvom, a dodatne alatke i kontrole će im svakako biti od pomoći na tom putu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.