I najveća komapnija u Velikoj Britaniji koja se bavi proizvodnjom solarne energije je podlegla drastičnom smanjenju subvencija, kakon mera Vlade. Izgubljeno je više od 12,000 radnih mesta, u solarnoj industriji, nakon što je Vlada smanjila podršku od 2015.godine, ali kompanija Solarcentury je preživela, okretanjem ka spoljnom tržištu u Južnoj Americi i Evropi, gde se sada radi na projektima vrednim vi[e od 3 milijarde funti.

 Firmu je osnovao bivši geolog Jeremy Leggett 1998. godine. U ovoj finansijskoj godini očekuje se preokret na 85% prihoda iz međunarodnih tržišta.

 Frans van den Heuvel, izvršni direktor ove kompanije, izjavio je da su imali velike planove poput izgradnji nuklearnih elektrana i maksimiziranja korišćenja obnovljivih izvora energije, ali je došlo do promene vlasti u Velikoj Britaniji, i sve je počelo da nazaduje. Međutim, značajan ekonomski rast i sunčana podneblja u Meksiku, Čileu, Argentini, Kolumbiji i Panami su od velikog značaja za rast ove kompanije.

 Solarcentury danas vidi tržište Ujedinjenog Kraljevstva kao ”poprilično loše” ali veruju da će solarna energija postati znatno jeftinija, pa neće biti ni potrebne subvencije od države za njenu primenu.

 Oblast koja obećava rast tržišta jesu akumulatori i solarne instalacije, gde postoji maksimalna finansijska korist od proizvođnje električne energije od sunca. Kompanija ima specijalno obučen i posvećen tim ljudi koji radi na ovim projektima.

 Van den Heuvel nema prevelika očekivanja da će konzervativci promeniti način razmišljanja kada je solarna energija u pitanju ali je siguran da će doći do porasta korišćenja solarne energije, koji je trenutno stagnirao na oko 11 GW kapaciteta od kada su smanjene subvencije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.