U Francuskoj se zadnjih godina pokljanja velika pažnja obnovljivim izvorima enerigije. Francuska Vlada nastoji da svi simboli Pariza i Francuske dobiju neki zeleni pečat. Prvo se počelo sa Ajfelovim tornjem koji je dobio jednu vetrenjaču na sebi.

 Što se tiče simbola Pariza, jasno je da nova konstrukcija vetrenjače nije postavljena na vrhu, već je malo sakrivena u unutrašnjosti građevine, iste je boje kao i toranj, tako da je i manje upadljiva. Ukupne je težine od 756kg, postavljenja je na visini od 122 metra i može da proizvede 10MWh električne energije. Iako je sakrivena, vetrenjača je i dovoljno upadljiva da produdi svest stanovnicima glavnog grada Francuske ali i velikom broju turista.

  Sada je Francuska Vlada izglasala novi zakon gde obavezuje sve noveizgrađene poslovne objekte da jedan deo svog krova moraju pokriti zelenilom ili solarnim panelima. U drugom slučaju objekat neće moći da prođe sve zakonske regulative i dobiti upotrebnu dozvolu. Aktivisti za zaštitu životne sredine su tražili da svi krovovi budu potpuno ”zeleni” ali su vlasti ipak delimično prihvatile njihove zahteve. Smatra se da je za nove poslovne objekte mnogo lakše uneti te izmene nego adaptirati na stare i porodične zgrade.

 Ekolozi smatraju da zeleni krovovi mogu znatno smanjiti upotrebu energije za grejanje stanova i poslovnih prostora u hladnim danima, ali isto tako i smanjiti utrošak energije za hlađenje u vrelim letnjim periodima. Isto tako zelenilo omogućiće i povratak ptica u urbane sredine. Oni sugerišu na velike uštede energije a i proizvodnju zelene energije, što su pokazala mnoga istraživanja na tu temu. Predlagači ovog zakona se nadaju da će još neka država uzeti ovo na razmatranje i omogućiti bolju i zdraviju životnu sredinu za sve na Zemlji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.