Pozivamo Vas da se sa svojim timom prijavite na Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju i borite se za titulu najbolje inovacije u Srbiji za 2017. godinu. Rok za prijavljivanje timova je 20. april 2017, dok je finale takmičenja zakazano za 21. decembar 2017, uz direktan prenos na programu Radio televizije Srbije. Početni nagradni fond ove godine iznosi 4.000.000 dinara.

 Najznačajnija novina je organizovanje tehničkih recenzija tokom maja, umesto, kako je to do sada bila praksa, tokom oktobra. Pored toga, uvodeni su i novi treninzi, kojih će ove godine biti čak trinaest. Više informacija o načinu prijavljivanja, pravilima i kalendaru aktivnosti, nalazi se na vebsajtu www.inovacija.org.

 Takmičenje se, po trinaesti put, realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, uz podršku Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada, Privredne komore Srbije, Tehnološko-metalurškog fakulteta iz Beograda i Radio televizije Srbije.

 Ranijih godina su najzastupljenije inovacije bile iz oblasti poljoprivrede, informaciono-komunikacionih tehnologija, energetike i mašinstva, ali su, takođe, bile zastupljene i one iz oblasti biotehnike, materijala, medicine, ekologije, saobraćaja, voda itd. Pobednik 2016. je bio tim SEF, sa inovacijom Solarni koncentrator sunčeve energije. Godinu dana ranije titulu najbolje osvojila je inovacija Banki, sa inovacijom Bankarski kiosk – automat koji u potpunosti zamenjuje bankarski šalter. U godinama koje su prethodile pobeđivale su: inovacija Super vlakna (2014), što je inovativna metoda dobijanja prirodnih dijetetskih vlakana žitarice tritikale, uređaj sa neuro povratnom spregom za povratak izgubljenih funkcija kod ljudi sa invaliditetom (2013, informaciono-komunikacione tehnologije, medicina), Inovativna metoda za dobijanje brašna od tikve golice (2012, poljoprivreda), Mašina za branje bobičastog voća (2011, poljoprivreda), Inoviranje tehnološkog procesa proizvodnje invertnog sirupa (2010, biotehnika) itd.

Među učesnicima takmičenja najbrojniji su bili timovi iz Beograda, Novog Sada, Niša, Zaječara i Kragujevca, a osim njih, na dosadašnjim takmičenjima učestvovali su takmičari iz preko 150 opština iz Srbije. U proteklih 12 godina, kao rezultat takmičenja osnovano je 80 inovativnih preduzeća, učestvovalo je 2.479 timova, koje je činilo 7.422 istraživača, visokotehnoloških kompanija, studenata i pojedinaca. Oni su edukovani kroz 406 treninga, a kao rezultat je izrađeno 1.013 biznis i marketing planova i poslovnih modela. Ukupan fond nagrada u periodu od 2005 do 2016 iznosio je preko 79 miliona dinara.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.