quadrocopter pole stap akrobacije balansiranje stapa automatika.rs
quadrocopter pole stap akrobacije balansiranje stapa automatika.rsNastavljamo priču sa još jednim i više nego zanimljivim snimkom quadrocopter-a i naravno ekipi sa ETH iz Ciriha. Prvo su vozili slalom, onda gradili tj. zidali kulu od lakih cigli a sad su postali prave akrobate. Quadrocopteri su roboti koji ima četiri propelera. Propeleri rotiraju u paru u suprotnim smerovima. Ovi uređaji daju jedinstven osećaj upravljanja helihopterom na malom prostoru i mogu se izraditi u kućnoj izvedbi ili kupiti kao gotovi uređaji. 

 Kao što smo i pomenuli ovde je priča o akrobaciji u koju su uključena dva quadrocopter-a i jedan štap. Ovo je magistarska teza Daria Brescianinia, i on je razvio algoritme koji omogućuju neki vid žongliranja. Prvo o čemu se razmišljalo je da li uopšte quadrocopter može da baci štap a da ostane da leti? Razvoj 2D modela je omogućio da se razume kretanje quadrocoptera, a isto tako je dao tačnu brzinu, poziciju, uglove i sve što je potrebno da jedan quadrocopter baci štap.
 
 Na kraju štapa se nalazi amortizer koji predstavlja balon napunjen brašnom. Quadrocopteri imaju ravnu ploču, prečnika 12cm, koja služi za prihvatanje štapa. Potrebno je bilo napraviti takav algorima koji će omogućiti balansiranje, bacanje, hvatanje i opet balansiranje. Balansiranje kraće čim se ostvari fizički kontakt između štapa i ploče, a to je omogućeno balonima koji se nalaze na krajevima štapa. Ostaje nam samo da pogledamo ovaj snimak i da uživamo u prikazanom.
 
 Pogledajte akrobacije koje izvode quadrocopteri:
{youtube}pp89tTDxXuI{/youtube}

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.