Na MIT-u se programira humanoidni robot za potrebe istraživanja Marsa

 Više od deset godina, roboti istražuju planetu Mars, ali sve se češće postavlja pitanje kada će krenuti i misija sa posadom pa i ako treba da budu tu i roboti. Na kraju krajeva, istraživanje Marsa je težak, naporan, i opasan posao, tako da će verovatno biti robota za neophodnu pomoć.

 Ovo je samo jedan od razloga, koji opravdava razmišljanje vodećih u NASA, što je Agencija poslala na MIT (Massachusetts Institute of Technology) jednog od njihovih humanoidnoh robota, koji nosi oznaku R5 ”Valkyrie”.

 CSAIL, Odsek za informatiku i veštačku inteligenciju, je razvio posebne algoritme koji će pomoći da roboti pruže svu potrebnu pomoć u budućim misijama na Mars ali i u drugim misija koje pokriva NASA.

 R5 robot bi morao samostalno obavlja nekoliko složenih zadataka, a to je otvaranje i kontrola vazdušhih rezervoara, povezivanje i uklanjanje kablova, popravku opreme, preuzimanje uzoraka od samog sebe.

 Profesor elektrotehnike i programiranja, Russ Tedrake, sa MIT-a znatno je pomogao da robot R5 učestvuje na takmičenju, Centennial Challenges Program, koje je organizovala NASA. Pobednik dobija naradu od 1 milion dolara, a roboti moraju da pokažu kako bi pomogli astronautima na drugim planetama, samim misijama i istraživanju svemira.

 Tri osnovna zadatka koja roboti moraju da obave, kako bi prošla kvalifikacionu rundu, su sledeća:

  • Komunikacija sa posadom
  • Popravka solarnih panela
  • Održavanje životnog prostora

 Do sada najpoznati roboti koji su bili na Marsu su Spirit, Oportunity i Curiosity. Curiosity je nasledio Oportunity koji je došao na površinu crvene planete još 2004.godine. NASA je poslala najveći broj robota (rovera) na površinu Marsa a Curiosity je prava naučna laboratorija i planirano je da radi dve do tri godine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.