naslovna_maxon_motori_motors_drive_dc_vesti_eco_robot_amazon_automatika.rs.jpgchico.jpg
naslovna_maxon_motori_motors_drive_dc_vesti_eco_robot_amazon_automatika.rs.jpgchico.jpg
Maxon DC motori pomogli su u stvaranju lutajućeg, solarnog eko-robota za praćenje ekosistema Amazona. Nazvan "Chico Mendes" u čast aktiviste za očuvanje prašuma ubijenog 1988., novi robot se pokreće uz pomoć Maxon-ovih DC motora i vrši istraživanja i analize u oblastima prašume koja je ugrožena usled povećanja iskopavanja nafte i gasa.
 
 

  
  Projektovan i izgrađen u partnerstvu sociološkog istraživačkog instituta Piatam (potencijalni uticaji i rizici za životnu sredinu od naftne i gasne industrije u Amazonu), brazilskog Univerziteta i Petrobras-a, robot prati kvalitet vode i zemljišta u slivu Amazona. Prvi ovakve vrste, smanjuje svoj uticaj na životnu sredinu koju štiti  koristeći solarnu energiju i energetski efikasne motore za samostalno kretanje kroz blato i močvare Amazona.
 
 maxon_motori_motors_drive_dc_vesti_eco_robot_amazon_automatika.rs.jpgchico.jpg Da bi se obezbedio što efikasniji rad ekološkog robota, dizajneri su ugradili osam Maxon DC motora visokih performansi, dajući visoke performanse u malom prostoru, sa minimalnim korišćenjem energije. Maxon-ovi RE 40 i RE 35 motori pokreću točkove i adaptivna vešanja, respektivno, dok dva planetarna upravljača obezbeđuju neophodni obrtni momenat. Motori koriste četkice napravljene od plemenitih metala kako bi se osigurao stalan, mali kontaktni otpor sa komutatorom, kao i niski naponi pokretanja i minimalne električne smetnje, što znači da će "Chico Mendes" biti veoma efikasan robot i u narednim godinama.
 
   Viši inženjer Maxon motora Paul Williams kaže: "Maxon je ponosan što je tako prisno uključen u ovaj važan ekološki projekat. Ostati autonoman u takvoj udaljenoj, izazovnoj lokaciji stavlja akcenat na efikasnost i pouzdanost, i stoga su naši motori sa četkicama savršen pogodak".

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.