asimo_honda_robotika_automatika.rs.jpg
asimo_honda_robotika_automatika.rs.jpg“Honda” je već predstavila humanoidnog robota Asima, međutim, sada je otišla korak dalje te je zahvaljujući novoj tehnologiji omogućila čoveku da robotu naredbe zadaje – mislima. “Honda” radi na razvoju uređaja koji će predstavljati pravu revoluciju u svetu robotike. Uređaj “cerebralnih naredbi” zasnovan je na novom načinu analize aktivnosti mozga. Funkcioniše uz pomoć velikog računara povezanog s “kapom na kojoj su senzori”, a koju čovek stavlja na glavu.

  
  asimo_honda_robotika_automatika.rs_japan.jpg
  Na videosnimku prikazanom u sedištu kompanije u Tokiju, čovek mirno sedi sa “senzorskom kapom” i u mislima vizuelizuje podizanje desne ruke, a Asimo putem senzora prima informacije i podiže svoju desnu ruku.
 
  “Hondina” tehnika razlikuje se od drugih metoda naredbi koje su već bile predstavljene, jer se radi o kombinaciji dva tipa merenja aktivnosti mozga. Ovaj uređaj koristi elektroencefalografiju, posebnu vrstu infracrvene spektraskopije, i najnoviju tehnologiju za ekstrakciju informacija kako bi svaki čovek bio u mogućnosti da snagom svojih misli kontroliše složene elektronske naprave.

   Učinak prepoznavanja “naređenih” pokreta porastao je na 90 odsto zahvaljujući novim razvijenim algoritmima, ističe “Honda”. Buduća primena mogla bi biti vrlo široka: od kućnih aparata, računara, robota asistenata, automobila do pomoći hendikepiranim ljudima.

 
Izvor: autobrief

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.