Kada vam život postane haotičan, može biti zgodno da svi vaši pametni kućni uređaji rade na istoj talasnoj dužini. Kako bi se postigla ova harmonija, često je neophodno da posedujete jedan centralni uređaj, koji će kontrolisati i pratiti rad ostalih.

 Pokušajte da razmišljate o centralnom uređaju kao srcu kuće, centralnom organu koji povezuje sve uređaje u kući, sa arterijama koje vode do svakog od njih. Omogućavajući vam pristup svemu kroz jednu centralizovanu aplikaciju, kako više ne biste morali da pokrećete gomile različitih aplikacija, od različitih proizvođača, za različite uređaje. Još jedan od razloga, zašto je dobro uvesti pametne centralne uređaje, jeste da se svaki uređaj oslanja na isti bežični standard.

 Trenutno najbolji hubovi (centralni uređaji) na tržištu su Samsung SmartThings Hub i Wink Hub 2. Nešto o njima kao i o ostalim koje možete pronaći na tržištu možete da pročitate dalje u tekstu.

Samsung SmartThings Hub

 Druga generacija ovog uređaja podržava Z-Wave, Zigbee i Bluetooth. Kompatibilan je sa više od 200 uređaja. Samsung nudi sve, od senzora pokreta do detektora vode. Kao dodatni bonus, uz njega se dobija i rezervna baterija, što je odlično u situacijama, kada je nestalo struje, a vi želite da otvorite vrata od kuće. Jedini problem sa ovim uređajem jeste SmartThings aplikacija za rukovođenje, koja ima malo komplikovaniji interfejs.

 Wink Hub 2

 Ovaj uređaj nije toliko popularan kao Samsung, ali je jednako kvalitetan. Takođe podržava Z-Wave Plus, Zigbee i Bluetooth povezivanje, kao i podršku za Lutron Clear Connect i Google Thread interfejs. Wink Hub 2 takođe nudi 5GHz Wi-Fi konekciju pored ethernet porta. Ono što je zanimljivo kod ovog uređaja, jeste da nove uređaje dodajete u njega time što skenirate barkodove sa novih uređaja pomoću aplikacije. Moramo priznati jako korisna stvar, koja ubrzava integraciju.

 Ukoliko ipak ne želite da nabavite jedan pametni centralni uređaj, ne morate da isfinansirate za uređaj koji ima samo jednu svrhu, postoje pametni zvučnici i drugi uređaji koji takođe mogu da se povežu sa ostalim pametnim uređajima u vašem domu. Jeftiniji pametni zvučnici kao što su Google Home Mini i Amazon Echo Dot nemaju mogućnost da u potpunosti rade kao centralni uređaji, ali mogu biti privremena zamena.

 Amazon Echo Plus

 Ovaj uređaj podržava povezivanje samo putem Zigbee-a. Za 130€ koja je prosečna cena ovog uređaja dobijate ”polovičan centralni uređaj”. Obzirom da ovaj uređaj radi pomoću Amazonovog virtuelnog asistenta Alexa, sa nekim aplikacijama poput Google Play muzike ili Apple muzike nije direktno kompatibilan.

 Amazon Echo Dot

 Ovim uređajem možete upravljati pomoću glasovnih komandi, takođe koristi Alexa platformu. Na samom uređaju nalaze se kontrole za reprodukciju zvuka i pomoćni port, u slučaju da želite da ga koristitie kao kontroler za postojeći stereo sistem. Ovaj uređaj ne podržava ni Zigbee, ni Z-Wave.

 Google Home

 Google Home zvučnik po ceni od 140€ dolazi u tri varijante: Google Home, Google Home Mini i Google Home Max. Zamilite ih kao Google virtuelne asistente u maloj, srednjoj i velikoj veličini. Ovaj uređaj već može biti adekvatnija zamena za pametne centralne hubove. Podržava i Chromecast uređaje. Ni ovaj uređaj nema mogućnost da se poveže pomoću Zigbee i Z-Wave.

 Apple HomePod

 Ukoliko ste fan Apple proizvoda, po ceni od oko 300€ možete nabaviti Apple HomePod uređaj. Ovaj uređaj koristi Siri virtuelnog asistenta, koji nije toliko razvijen kao Amazonov Alexa ili Google Asistant. Apple je razvio standard HomeKit koji može da se poveže sa uređajima iz Belkin Wemo linije, Philips Hue serije, IKEA, GE i Logitech.

 Vama samo ostaje da izabere neku od ovih korisnih i zanimljivih opcija!

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.