10 muzicka fontana surdulica plc fatek automatika.rsNešto što je možda i glavna atrakcija u Barseloni, sada ima i kod nas. Surdulicu, mali gradić na jugu Srbije, krasi jedinstvena muzička fontana. Muzičku fontanu karakterise automatsko snabdevanje vodom, zvukom i osvetljenje. Fontana se sastoji iz 4 nivoa, sa 42 mlaznice i 33 reflektora u različitim bojama, gde se usaglašen rad vode, svetla i muzike ostvaruje preko sistema automatskog upravljanja. Muzička fontana je proradila krajem 2012.godine.
 Izvođač radova je firma ”BMD BAU” iz Beograda a autor projekta je Computer Servis iz Kovina. Strukturu upravljačkog sistema čini PLC kompanije Fatek sa CPU jedinicom, VOM modulom i digitalnim izlaznim modulima. Regulator osvetljenja i boje je izveden pomoću PWM regulatora i RGB drajvera, dok se pumpama upravlja uz pomoć frekventnih regulatora. 
 Možda i najveći problem je bio kako rešiti upravljanja muzikom. PLC se ne može baš pohvaliti multimedijalnim sposobnostima i nije bilo lako pronaći kontroler koji je imao ove mogućnosti. Zato je izbor pao na FATEK PLC, koji u svojoj standardnoj ponudi ima VOM – Voice Output Module. VOM koristi standardnu SD karticu i na nju je moguće snimiti do 2GB muzičko materijala.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.