Novi mobilni koncept, kompanije Mercedes, je autonoman, električan, modularan i ružan

Automobilski gigant Daimler AG (Mercedes-Benz) nedavno je predstavio ”Vision Urbanetic” – potpuno električni autonomni koncept, koji ova kompanija smatra redefinisanjem mobilnosti. Ovo je očigledan primer, da nisu proizvođači pametnih telefona jedini koji se ponekad igraju sa modularnim dizajnom.

 ”Urbanetic” nije samo još jedan tip vozila – to je ogroman mini-kombi u koji može da stane i do 12 osoba, a može da se koristi i kao teretni kombi sa dva različita nivoa za skladištenje, ukupne zapremine do 353 metara kubnih. Na osnovu svoje funckije, baterijska-električna ”skateboard” šasija može da se odvoji i poveže sa drugačijom osnovom. Bilo da prevozi ljude ili robu, dizajniran je tako da se odlično ”snalazi” u gusto naseljenim područjima. Kako takvo, ovo vozilo ima video prikaze velikog formata na prednjoj i bočnoj strani, kako bi preneo svoje namere pešacima ili biciklistima koji žele da pređu ulicu ili se kreću blizu njega. Sama ideja da autonomna vozila treba da ”komuniciraju” sa svetom oko njih, sada je tema mnogih startup projekata.

 Ono što je tako veoma zanimljivo jeste sam dizajn, Mercedes je išao na nešto futuristički izgled (može se reći čak i previše) i to im nije baš pošlo za rukom, pa automobil izgleda dosta ružno.

 Urbanetic nije jedino vozilo urbane autonomne mobilnosti, ruku pod ruku sa njim ide i Toyota E-Palette i Volkswagen Sedric, koji su više pažnje posvetili samoj funkcionalnosti nego obliku i dizajnu.

 Pretpostavlja se da će u budućnosti mnoga autonomna vozila izgledati nalik Urbanetic-u. Većina ljudi ne doživljava da će autonomna vozila biti spektakularna i u vlasništvu velikih kompanija kao što su npr. Google ili Uber, već da će to biti svakodnevna, putnička vozila poput autobusa, koji se pojavljuju u gradovima širom sveta.

 Na pitanje, kako bismo jednog dana mogli da pozovemo jedno ovakvo vozilo da dođe po nas, i odgovor je naravno – putem aplikacije nalik Uberu. Predstavljanje javnosti Vision Urbanetic vozila, svakako se nalazi na vrhu ovogodišnjih objava kompanije Mercedes-Benz tik uz električan automobil EQC SUV, koji se očekuje na ulicama širom SAD do 2020.godine.

 Autonomni električni kombi će bez sumnje biti veliki deo naše budućnosti, ali ćemo pre njega, ipak pre na ulicama sretati EQC.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.