dan-nauke srbija 2013 nikola tesla automatika.rs
dan-nauke srbija 2013 nikola tesla automatika.rsDanas se u Srbiji, na dan rođenja Nikole Tesle, po peti put obeležava Dan nauke. Tim povodom CPN i brojne druge organizacije organizuju raznovrsne naučnopopularne programe širom zemlje. Peti put po redu, u Republici Srbiji obeležava se 10. jul kao nacionalni Dan nauke. Centar za promociju nauke u saradnji sa čitavom mrežom drugih organizacija priprema raznovrstan naučnopopularni program. 

najava 10-jul dan- nauke srbija 2013 nikola tesla automatika.rs
 
 Manifestacija obuhvata nekoliko događaja organizovanih za sve uzraste, u Beogradu, ali i nizu drugih gradova širom Republike. 
 
Na osnovu Odluke Vlade Republike Srbije, Dan nauke se obeležava 10.jula, na rođendan slavnog srpsko-američkog pronalazača Nikole Tesle (1856–1943). Obeležavanje Dana nauke započelo je 2011. godine. Prve aktivnosti pokrenuo je Centar za promociju nauke, da bi u narednim godinama manifestacija postala sve zapaženija. Prošle godine, Dan nauke je okupio na desetine organizacija širom zemlje, a najveću pažnju tom prilikom izazvali su Dečji naučni kamp i tribina o HAARP-u i pseudonauci.

 Ove godine, Centar za promociju nauke za 10. jul priprema više događaja i novih vrsta naučnopopularnih programa. Oni se uglavnom dešavaju na otvorenom, sa porukom da nauka treba da bude lako dostupna svim građanima. Tako na Trgu Nikole Pašića, u 14 časova, CPN sa Matematičkim fakultetom otvara uličnu izložbu „Svetlost i bez sijalice“, organizovanu povodom Međunarodne godine svetlosti. Naistom mestu, tokom celog dana, CPN organizuje takozvani Science Busking, specijalniulični naučnopopularni program.

 Neposredno uz izložbu „Svetlost i bez sijalice“, Centar za promociju nauke predstavlja i mapu lokacija na kojima se obeležava Dan nauke. Na ovom mestu će biti organizovana i obraćanja za medije, a predstavnicima medija će na raspolaganju stajati Zorana Kurbalija Novičić, v.d. direktora CPN-a.

 Na drugoj lokaciji, u Španskoj kući, u Savamali, u 19 časova, CPN predstavlja sasvim novi format naučnopopularnog programa – „Elementarne razgovore“. Reč je o novoj vrsti interaktivne tribine sa pet moderatora, poput naučnog kafea, gde u opuštenoj atmosferi i u neposrednom kontaktu sa naučnicima i promoterima nauke, posetioci razgovaraju o zanimljivim temama. Teme prvih „Elementarnih razgovora“ u Španskoj kući inspirisane su tekstovima iz časopisa „Elementi“.

 U 19 časova, pred početak programa „Elementarni razgovori“, gostima i ljubiteljima nauke obratiće se državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dr Aleksandar Belić. Nakon njega, goste će pozdraviti i novoimenovani direktor Centra za promociju nauke Nemanja Đorđević, koji ovog dana i stupa na dužnost. 

 Ove godine, Centar za promociju nauke je na sajtu, koji je inače posvećen Danu nauke, pripremio i interaktivni pregled aktivnosti koje se održavaju širom Srbije.

 Istražite više na adresi: http://dannauke.cpn.rs

Osoba za kontakt:

Ljiljana Ilić
tel: +381.11.24.00.260
faks: +381.11.24.00.246
mob: +381.60.70.40.180
e-mail: pr@cpn.rs   


cpn logo dan nauke nikola tesla automatika.rsCentar za promociju nauke

 
Mekenzijeva 24 
11000 Beograd
Srbija
  

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.