Festo-ExoHand-automatika.rsNa ovogodišnjem Hannover Messe sajmu, Nemačka kompanija Festo je predstavila ExoHand, sofisticiranu robotsku ruku, sposobnu za fine motoričke veštine, koja omogućava da ljudska ruka ima delikatan dodir ili da obavlja komplikovane manipulacije. Dolazi u dva oblika: kao ekstremitet robotske ruke ili prenosna egzoskelet rukavica.


Sistem je dizajniran tako da rukavica može da pomogne radnicima da obavljaju zadatke koji se ponavljaju, ili da se koristi za daljinsku manipulaciju robotskom rukom od strane operatera nošenjem rukavice. ExoHand sadrži osam dvostrano delujućih pneumatskih aktuatora, koji deluju kao mišići ruke, omogućavajući prstima i palcu  da rotiraju ka dlanu. U svakoj ruci, osam linearnih potenciometara deluju kao senzori pokreta, a 16 senzora pritiska obezbeđuju povratne informacije o pozicijama, uglovima i snagama prstiju. 

Sistem omogućava dvosmernu snažnu povratnu informaciju, tako da je omogućeno operatoru da oseti ono što robotska ruka uhvati. Projektovana je za tri glavne namene: da poveća snagu i izdržljivost korisnika, proširi obim mogućih akcija robotske ruke, i obezbedi nezavisnost života za osobe sa oštećenom funkcijom ruke, bilo zbog starosti, povrede ili bolesti. Rukavica može biti nošena od strane grupe radnika kako bi se smanjili zamor mišića i zajednički stres ili da se koristi u terapiji za rehabilitaciju ručnih mišića koji su atrofirali usled povrede.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.