naslovna_oled_automatika.rs.jpgApplied Materials, Merck KGaA i Tehnološki Univerzitet Braunschweig (TU-BS) dobili su od Nemačkog saveznog ministarstva za obrazovanje i istraživanja sredstva za istraživanje i razvoj u oblasti OLED tehnologija. Oni bi trebalo da razviju tehnologiju kojom bi se smanjili troškovi proizvodnje OLED svetiljki namenjenih svakodnevnoj upotrebi.

   Projekat pod nazivom Light InLine (LILi) bi trebalo da traje tri godine, a najveći deo istraživanja će se obavljati u istraživačkom centru Applied Material, Alzenauu u Nemačkoj. Merck je proizvođač materijala koji se koriste u OLED tehnologiji, dok je Univerzitet u Braunschweig međunarodno priznati centar za istraživanja vezana za OLED tehnologiju.

 

   Proizvedene na listovima od stakla, OLED svetlosne pločice mogu da emituju belo svetlo koje je sjajnije, ravnomernije i energetski efikasnije od fluorescentnih svetiljki. Zbog ovih prednosti ove svetiljke bi trebalo da nađu primenu u domovima i kancelarijama. Iako su brojni OLED proizvodi razvijeni u protekih nekoliko godina, ključni izazovi kao što su ograničen vek trajanja i visoki troškovi proizvodnje se moraju rešiti da bi tehnologija bila opšte prihvaćena. LILi projekat ima za cilj da odgovori na ove izazove razvojem površinski velikih proizvodnih procesa pomoću organskih materijala visokih performansi i efikasnog dizajna uređaja.

 

slika_oled_automatika.rs.jpg
Solid-state osvetljenje je važna komponenta energetski efikasne budućnosti”, rekao je Mark Pinto generalni menadžer Applied Materials Inc. “OLED tehnologija odgovara našoj opremi za proizvodnju flat-panel displeja. Mi smo već isporučili sisteme koji su sada u pilot proizvodnji kod vodećih svetskih proizvodjača rasvete. Kroz projekat LILi očekujemo da dodatno optimizujemo ovu tehnologiju kako bi smo povećali kvalitet, a smanjili cenu ovih uređaja.”

 

  “Merck ima obilje iskustva u razvoju složenih organskih jedinjenja neophodnih za stabilnu i isplativu proizvodnju OLED svetiljki”, rekao je Udo Heider iz Merck-a, zadužen za tehnologije vezane za tečne kristale i OLED. “LILi projekat je odlična prilika za nas da testiramo nove materijale kako bi proverili njihovu stabilnost i performanse”.

 

  Ukupni troškovi ovog projekta će iznositi oko 11,18 miliona dolara, dok 4,87 miliona dolara obezbeđuje Savezno ministarstvo za obrazovanje i istraživanja vlade Republike Nemačke, dok će ostatak od oko 6,31 miliona dolara biti doniran od strane privrednih partnera.

 

   OLED (Organic Light Emitting Device) uređaji se obično sastoje od niza organskih slojeva postavljenih između dva električna kontakta. Ove svetiljke mogu biti napravljene od organskih materijala male molekularne mase ili od materijala baziranih na polimerima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.