festival_nauke_3.0_beograd_predavanja_eksperimenti_desavanja_filmovi_automatika.rs.jpg
Kada se nfestival_nauke_3.0_beograd_predavanja_eksperimenti_desavanja_filmovi_automatika.rs.jpgešto dobro i lepo dogodi jednom, to je događaj za pamćenje. Kada se ponovi i bude bolje i lepše nego prvi put, to je potvrda dobre ideje. A kada se dogodi i treći put – e, to je već tradicija. Beograd će treću godinu za redom biti prestonica nauke u regionu, i tokom tri dana okupiti 250 naučnika iz 22 naučne institucije i 30 gostiju iz inostranstva. Svi oni biće na istom zadatku, da popularizuju nauku i učine je razumljivom svakom posetiocu, najavljeno je na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen bogat sadržaj ovogodišnjeg Festivala nauke.

 
  Umetničko – produkcijska grupa Noć muzeja tokom trodnevnog spektakla 4, 5. i 6.decembra pobrinula se da svi radoznali i oni koji se još uvek pitaju imaju priliku da uzivaju u postavkama, predavanjima i eksperimentima iz 28 zanimljivo obrađenih naučnih postavki: fizike, hemije, biologije, astronomije, genetike, matematike, fizičke hemije, psihologije, geologije…
   „ Verujemo da nauka ne mora da bude dosadna i rezervisana samo za naučnike i ljude iz struke. Festival nauke je i pokrenut sa idejom da pokaže mladim ljudima da je nauka svuda oko nas i da ukaže na značaj naučnih dostignuća. Da se naućne teorije i eksperimenti mogu objasniti na zanimljiv i jednostavan način, dokazujemo iz godine u godinu. Nakon proslogodišnjeg velikog uspeha ove godine idemo korak napred, a ljubiteljima nauke pružićemo zabavu na duplo većem prostoru, na čak 4.000 m2,“ najavila je Ana Jovanović, jedan od pokretača manifestacija „Festival nauke“ i „Noć muzeja“.
   Osim naučnih postavki i predavanja, ovogodišnji Festival nauke posetiocima nudi i dodatni program – mini filmski festival koji će kroz 19 kratkometraznih fimova pokazati da je veza između nauke i umetnosti neraskidiva.
 

festival_nauke_3.0_predavanja_eksperimenti_desavanja_filmovi_automatika.rs.jpg
 
   Svakoga dana od 11 do 20h posetioci će moći da osete kako je ležati na pravom fakirskom krevetu, kako izgleda najčudnije kupatilo – matematičko kupatilo u kome peškiri imaju samo jednu stranu, klozetska šolja nema zapreminu. Moćićete da svirate na liri čije su žice napravljene od laserske svetslosti, da probate piće u kome se led puši i istovremeno hladi. Uz pomoć Ojlerovih cevi crtaćete slike u jednom potezu. Naučićemo Vas da uz pomoć hleba, margarina i mikrotalasne pećnice izračunate brzinu svetlosti, napravite pastu za zube. Dokazaćemo da zlato može da bude crveno, bakar plav a srebro zuto, da vazduh postoji i da metal može da gori kao hartija a novac da gori a ne izgori.
   Svoj program na Festivalu nauke predstaviće i gostujuće postavke iz Švajcarske i Tajlanda a 24 zanimljiva naučna predavanja držaće brojni predavači iz zemlje i inostranstva: Švedske, Španije, Sjedinjenih Americkih Država, Francuske, Hrvatske ali i brojnih gradova iz Srbije.
 
   Karte za Festival nauke su u pretprodaji u Bilet servisu i Mamut radnjama po ceni od 250 dinara a ulaznice je moguće kupiti i na samoj lokaciji tokom trajanja festivala po ceni od 300 dinara. Festival nauke 2009 održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva nauke i Sekretarijata za obrazovanje skupstine grada Beograda. Prijatelj festivala je Erste banka .
   Prošlogodišnji Festival nauke posetilo je 15.000 posetilaca, dvostruko više u odnosu na prvu godinu održavanja festivala. Ove godine postavke će biti predstavljene na prostoru bivše robne kuće Kluz (Masarikova 4), a predavanja i filmske projekcije, održavaće se svakodnevno, u prostoru Studentskog kulturnog centra (Kralja Milana 48).
festival_nauke_3.0_predavanja_eksperimenti_desavanja_filmovi_automatika.jpg
  Sve informacije o sadržaju festivala, fotografije, ilustracije možete preuzeti na našem sajtu www.festivalnauke.org . Materijal sa događanjima možete preuzeti sa ovog linka.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.