logo siemens vetrogeneratori hladjenje automatika.rs
logo siemens vetrogeneratori hladjenje automatika.rs“Početni korak ka postizanju boljih performansi glavnog ležaja vetrogeneratora je mogućnost kontrole temperature masti za podmazivanje ležaja“, objašnjava Eriksen, istraživač energije vetra u Siemens-u, sa desetogodišnjim iskustvom. Glavni ležaj vetrogeneratora, podvrgnut je visokim opterećenjima tokom rada, a do sada je samo kontrolisana temperatura ulja za podmazivanje ali ne i masti, što je ovim istraživanjem promenjeno.

siemens vetrogeneratori hladjenje automatika.rs Eriksen i njegov tim su više od godinu dana radili istraživanje u Danskoj u gradu Brande, iz oblasti sistema za hlađenje vetrogeneratora visokih performansi. U novom sistemu hlađenja spoljašnji vazduh koji se propušta i ulazi u sam generator pre ulaska se filtrira i suši, kako bi se pojedini značajni delovi zaštitili od preterane vlage. U poređenju sa konvencionalnim vazduh-voda-vazduh izmenjivačima toplote, u ovom slučaju se dobija bolja transmisija toplote, a sam dizajn rešenja je mnogo jednostavniji. Zahvaljujući nižoj temperature generator može da radi pod većim opterećenjem i na taj način proizvede više energije.

 Učesnici ovog istraživanja sebe vide kao timske igrače, tvrdeći da se izumi ne stvaraju iza zatvorenih vrata i da je važno sa kolegama razmenjivati ideje. Eriksen je registrovao 30 pronalazaka koji su zaštićeni u 50 pojedinačnih patenata.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.