eurobot_2010_svajcarska_srbija_elektronika_automatika_robotika_mehatronika_2.jpg
eurobot_2010_svajcarska_srbija_elektronika_automatika_robotika_mehatronika_2.jpgOrganizacija Eurobot objavila je zadatak za naredno takmičenje pod nazivom " Nahranimo svet ". Posle izgradnje drevnih hramova Atlantide, ove godine naši roboti imaju zadatak da sakupe što više hrane gde će biti obilje žitarica, povrća i voća. Na stolu dimenzija (2.122x3m) možemo primetiti veliki broj izmena u odnosu na ranije godine koje dodatno otežavaju posao. Postoji devet postavki stola koje se izvlače pred sam početak meča.
 

   Ove godine sakupljamo hranu: voće, žitarice i povrće i dostaviljamo u određene rezervoare. Naši roboti treba da sakupe što je više moguće žitarica, voća i povrća. Meč uključuje dva tima i  traje 90 sekundi. Roboti počinju meč sa startne pozicije tako da se njihovi rezervoari nalaze dijagonalno. Elementi za sakupljanje su dostupni robotima na različitim mestima na stolu, takođe i na prethodno utvrđjenoj podlozi tj. postavci stola. Sto se razlikuje samo u crnim klipovima koje ne možemo da izvadimo i takvih kombinacija imamo devet. Više o tome pogledajte u pravilima koje možete preuzeti na ovom linku .
 
Elementi za igru
 
  1. Povrće koje se nalazi na stolu su crvene loptice, koje predstavljaju paradajz,
  2. Žitarice koje se su zaglavljene u ravan stola su žuti cilindri, koji predstavljaju kukuruz,
  3. Voće na drveću su narandžaste loptice, koje predstavljaju pomorandže.
 Svaki elemenat koji se sakuplja je različite težine i ovogodišnje bodovanje se radi na osnovu toga. Crvena loptica koja predstavlja paradajz ima 150g, kukuruz 250g i pomorandža 300g. Na primer, 1 kukuruz i 1 pomorandža teže 450g a to je isto toliko bodova.
eurobot_2010_izgled_stola_elektronika_programiranje_robotika.jpg
Izgled stola za Eurobot 2010
 
 

  Glavni cilj ovog takmičenja, kao i do sada, je razvijanje timskog duha i osećaja za fer plej igru. Nije dozvoljeno nasilno ponašanje robota, kao ni upravljanje na daljinu. Roboti moraju biti apsolutno autonomni.

 Nacionalno kvalifikaciono takmičenje održaće se krajem aprila 2010. godine u Novom Sadu, dok se evropsko takmičenje održava krajem maja iste godine u švajcarskom gradu Rapperswil-Jona . Na takmičenju mogu učestvovati ekipe sastavljene od 4 učesnika mlađa od 26 godina.

Više informacija o samom takmičenju možete videti na sajtu eurobot.org i u našoj eurobot sekciji .

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.